Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σκάφος / Τι μπαταρία να βάλω στο σκάφος;

Τι μπαταρία να βάλω στο σκάφος;

Τι μπαταρία να βάλω στο σκάφος;

Πολλοί από εμάς αγαπούν τον θαλάσσιο τρόπο ζωής και επιθυμούν να περάσουν περισσότερο χρόνο σε θαλάσσιες δραστηριότητες. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το πώς να εξοπλίσεις το σκάφος σου, υπάρχουν μια πληθώρα επιλογών.

Μία από τις πιο κρίσιμες είναι η επιλογή της σωστής μπαταρίας για το σκάφος σου. Σε αυτό το άρθρο, θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις ποια μπαταρία είναι η καλύτερη για τη χρήση στο σκάφος σου.

Είδος σκάφους και ποια η χρήση του

Για παράδειγμα, ένα μικρό σκάφος που χρησιμοποιείται συχνά για να ψαρεύεις δεν χρειάζεται μια πολύ μεγάλη μπαταρία, αλλά μια μικρή και φθηνή με μια μικρή χωρητικότητα. Για ένα μεγαλύτερο σκάφος που χρησιμοποιείται συχνότερα, μια μεγαλύτερη και πιο ακριβή μπαταρία μπορεί να είναι απαραίτητη.

Τύποι μπαταρίας σκάφους

Η επιλογή της σωστής μπαταρίας για ένα σκάφος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τροφοδοτεί όλα τα ηλεκτρικά συστήματα του σκάφους. Ο τύπος της μπαταρίας που απαιτείται εξαρτάται από τις ανάγκες ισχύος του σκάφους και την προβλεπόμενη χρήση του. Ακολουθούν οι κυριότεροι τύποι μπαταριών σκαφών:

Μπαταρίες εκκίνησης

Αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες για την εκκίνηση του κινητήρα του σκάφους. Παρέχουν μια μεγάλη έκρηξη ισχύος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις ο κινητήρας τεθεί σε λειτουργία, ο εναλλάκτης επαναφορτίζει τη μπαταρία μίζας. Εάν η πρωταρχική ανάγκη του σκάφους σου είναι η εκκίνηση του κινητήρα, τότε αυτός είναι ο τύπος μπαταρίας που θέλεις.

Μπαταρίες βαθύ κύκλου

Αυτές οι μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σταθερή ποσότητα ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών συστημάτων του σκάφους, όπως το GPS, το βυθόμετρο, τα ραδιόφωνα, τα φώτα και πολλά άλλα. Οι μπαταρίες βαθύ κύκλου μπορούν να αποφορτιστούν και να επαναφορτιστούν πολλές φορές χωρίς να καταστραφεί η μπαταρία. Εάν το σκάφος σου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ηλεκτρικό εξοπλισμό, μια μπαταρία βαθύ κύκλου είναι απαραίτητη.

Μπαταρία διπλής χρήσης

Αυτές οι μπαταρίες είναι ένα υβρίδιο μπαταριών εκκίνησης και μπαταριών βαθύ κύκλου. Μπορούν να παρέχουν υψηλή ισχύ εκκίνησης για την εκκίνηση του κινητήρα και να διατηρούν παρατεταμένη ισχύ εξόδου για τα ηλεκτρικά συστήματα. Ωστόσο, μπορεί να μην επιτελούν καμία από τις δύο λειτουργίες τόσο καλά όσο μια ειδική μπαταρία. Είναι κατάλληλες για σκάφη με μέτριες απαιτήσεις ισχύος και περιορισμένο χώρο για πολλαπλές μπαταρίες.

Διάβασε επίσης: Τι καλύπτει η ασφάλιση σκαφών;

Ποια είναι η καλύτερη τεχνολογία μπαταρίας για το σκάφος;

Οι πιο συνηθισμένες τεχνολογίες μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε σκάφη είναι οι απλές ή lead acid ή συμβατικές και οι μπαταρίες Marine. Η κάθε μια από αυτές τις τεχνολογίες έχει τα πλεονεκτήματά της και επιλέγεται συνήθως ανάλογα με τη χρήση του σκάφους. Για παράδειγμα, οι Marine μπαταρίες είναι πιο ακριβές αλλά προσφέρουν υψηλή απόδοση και μεγαλύτερη ζωή.

Όταν επιλέγεις μια μπαταρία σκάφους, λάβε υπόψη αυτούς τους παράγοντες:

  • Ανάγκες ισχύος του σκάφους: Αξιολόγησε τη συνολική κατανάλωση ισχύος όλων των ηλεκτρικών συστημάτων του σκάφους όταν λειτουργούν σε πλήρη ισχύ. Αυτό θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις την απαραίτητη χωρητικότητα της μπαταρίας, η οποία μετριέται σε αμπερώρια (Ah).
  • Χημεία μπαταρίας: Οι μπαταρίες σκαφών κυκλοφορούν σε διάφορες χημικές κατηγορίες: μπαταρίες μολύβδου-οξέος, απορροφημένου υαλοπίνακα (AGM), γέλης και ιόντων λιθίου ή αλλιώς gel. Κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της όσον αφορά το κόστος, τη συντήρηση, τη διάρκεια ζωής και την απόδοση.
  • Μέγεθος μπαταρίας: Η μπαταρία θα πρέπει να χωράει στον προβλεπόμενο χώρο μπαταριών του σκάφους. Το μέγεθος αναφέρεται στις φυσικές διαστάσεις και την τοποθέτηση των ακροδεκτών της μπαταρίας.
  • Συντήρηση: Οι επαναγεμιζόμενες μπαταρίες απαιτούν τακτική συμπλήρωση με αποσταγμένο νερό, ενώ οι μπαταρίες AGM, gel και ιόντων λιθίου δεν χρειάζονται συντήρηση.
  • Αντοχή μπαταρίας: Προτού επιλέξεις θα πρέπει να ερευνήσεις ποια είναι η αντοχή της μπαταρίας στις συνθήκες που θα βρίσκεται το σκάφος σου. Μια μπαταρία που βρίσκεται σε ένα σκάφος που παραμένει στο λιμάνι μόνο δεν χρειάζεται την ίδια αντοχή με μια μπαταρία που χρησιμοποιείται συνεχώς σε ανοικτή θάλασσα. Επίσης, οι μπαταρίες πρέπει να είναι αδιάβροχες και να αντέχουν στις δονήσεις.
  • Budget: Η τελική επιλογή μπαταρίας σκάφους εξαρτάται φυσικά από το πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος/η να ξοδέψεις για μια μπαταρία. Όπως είναι λογικό, οι λιθίου-ιόντων μπαταρίες είναι πιο ακριβές από τις υγρού μολύβδου. Επίσης, προσθέτοντας εξτρά χαρακτηριστικά, όπως ένα inverter για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να αυξήσει αρκετά το κόστος της μπαταρίας.
  • Τροφοδοσία σκάφους: Τέλος, πρέπει να αποφασίσεις για την κατάσταση της τροφοδοσίας του σκάφους σου. Αν έχεις αυτόνομο σύστημα τροφοδοσίας, θα χρειαστείς μια μπαταρία με μεγάλη χωρητικότητα. Αν χρειάζεσαι μια μπαταρία με μεγάλη απόδοση για επιπλέον ηλεκτρικό ρεύμα, τότε θα χρειαστείς μια μεγαλύτερη, και ενδεχομένως πιο ακριβή μπαταρία.

📍Θυμήσου, να ελέγχεις πάντα τις συστάσεις του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο μοντέλο σκάφους που διαθέτεις, πριν αγοράσεις μια μπαταρία.

Για αξιόπιστη ασφάλεια σκάφους, έχουμε τη λύση που ψάχνεις. Σύγκρινε online και εντελώς δωρεάν προσφορές στο insurancemarket και κλείσε αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο!

🎧 Άκουσε επίσης: Ασφάλεια Σκάφους & θαλάσσια σπορ: Τι ισχύει;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Σκάφους Online σε 1′

Βρες την καλύτερη ασφάλεια σκάφους για εσένα και εξοικονόμησε έως 40%