Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σκάφος / Τι μπαταρία να βάλω στο σκάφος;

Τι μπαταρία να βάλω στο σκάφος;

Τι μπαταρία να βάλω στο σκάφος;

Πολλοί από εμάς αγαπούν τη θάλασσα και επιθυμούν να περνούν περισσότερο χρόνο σε θαλάσσιες δραστηριότητες. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το πώς να εξοπλίσεις το σκάφος σου, υπάρχουν μια πληθώρα επιλογών.

Μία από τις πιο κρίσιμες είναι η επιλογή της σωστής μπαταρίας για το σκάφος σου. Σε αυτό το άρθρο, θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις ποια μπαταρία είναι η καταλληλότερη με βάση τη χρήση που κάνεις με το σκάφος σου.

Τύποι μπαταρίας σκάφους

Ένα μικρό σκάφος που χρησιμοποιείται συχνά για να ψαρεύεις δεν χρειάζεται μια πολύ μεγάλη μπαταρία, αλλά μια μικρή και φθηνή με μια μικρή χωρητικότητα. Για ένα μεγαλύτερο σκάφος που χρησιμοποιείται συχνότερα, μια μεγαλύτερη και πιο ακριβή μπαταρία μπορεί να είναι απαραίτητη.

Η επιλογή της σωστής μπαταρίας για ένα σκάφος είναι σημαντική, καθώς τροφοδοτεί όλα τα ηλεκτρικά συστήματα του σκάφους. Ο τύπος της μπαταρίας που απαιτείται εξαρτάται από τις ανάγκες ισχύος του σκάφους και την προβλεπόμενη χρήση του. Ακολουθούν οι κυριότεροι τύποι μπαταριών σκαφών:

Marine μπαταρίες

– Μπαταρίες εκκίνησης:

Αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες για την εκκίνηση του κινητήρα του σκάφους. Παρέχουν μια μεγάλη έκρηξη ισχύος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις ο κινητήρας τεθεί σε λειτουργία, ο εναλλάκτης επαναφορτίζει τη μπαταρία μίζας. Εάν η πρωταρχική ανάγκη του σκάφους σου είναι η εκκίνηση του κινητήρα, τότε αυτός είναι ο τύπος μπαταρίας που θέλεις.

– Μπαταρίες βαθύ κύκλου:

Αυτές οι μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σταθερή ποσότητα ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών συστημάτων του σκάφους, όπως το GPS, το βυθόμετρο, τα ραδιόφωνα, τα φώτα και πολλά άλλα. Οι μπαταρίες βαθύ κύκλου μπορούν να αποφορτιστούν και να επαναφορτιστούν πολλές φορές χωρίς να καταστραφεί η μπαταρία. Εάν το σκάφος σου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ηλεκτρικό εξοπλισμό, μια μπαταρία βαθύ κύκλου είναι απαραίτητη.

Οι μπαταρίες AGM (Absorbent Glass Mat) έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, όπως χαμηλή συντήρηση, ανθεκτικότητα και καλή απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, το κύριο μειονέκτημά τους είναι το υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με άλλους τύπους μπαταριών. Αυτά τα χαρακτηριστικά τις καθιστούν ιδιαίτερα κατάλληλες για χρήση σε σκάφη, όπου οι συνθήκες μπορεί να είναι απαιτητικές και η αξιοπιστία είναι κρίσιμη.

Οι μπαταρίες γέλης έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η ανθεκτικότητα σε βαθιές εκφορτίσεις και η μακροχρόνια διάρκεια ζωής. Παρά τα οφέλη αυτά, παρουσιάζουν ορισμένα μειονεκτήματα, όπως η ευαισθησία σε υπερφόρτιση και το υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με άλλες μπαταρίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά τις καθιστούν κατάλληλες για συγκεκριμένες εφαρμογές όπου η μακροχρόνια αξιοπιστία είναι κρίσιμη, αλλά απαιτούν προσεκτική διαχείριση στη φόρτιση.

– Μπαταρία διπλής χρήσης:

Αυτές οι μπαταρίες είναι ένα υβρίδιο μπαταριών εκκίνησης και μπαταριών βαθύ κύκλου. Μπορούν να παρέχουν υψηλή ισχύ εκκίνησης για την εκκίνηση του κινητήρα και να διατηρούν παρατεταμένη ισχύ εξόδου για τα ηλεκτρικά συστήματα. Ωστόσο, μπορεί να μην επιτελούν καμία από τις δύο λειτουργίες τόσο καλά όσο μια ειδική μπαταρία. Είναι κατάλληλες για σκάφη με μέτριες απαιτήσεις ισχύος και περιορισμένο χώρο για πολλαπλές μπαταρίες.

📍 Διάβασε επίσης: Τι καλύπτει η ασφάλιση σκαφών;

Ποια είναι η καλύτερη τεχνολογία μπαταρίας για το σκάφος;

Η κάθε μια από τις τεχνολογίες έχει τα πλεονεκτήματά της και επιλέγεται συνήθως ανάλογα με τη χρήση του σκάφους.

Όταν επιλέγεις μια μπαταρία σκάφους, λάβε υπόψη αυτούς τους παράγοντες:

Ανάγκες ισχύος του σκάφους

Αξιολόγησε τη συνολική κατανάλωση ισχύος όλων των ηλεκτρικών συστημάτων του σκάφους όταν λειτουργούν σε πλήρη ισχύ. Αυτό θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις την απαραίτητη χωρητικότητα της μπαταρίας, η οποία μετριέται σε αμπερώρια (Ah).

Χημεία μπαταρίας

Οι μπαταρίες σκαφών κυκλοφορούν σε διάφορες χημικές κατηγορίες: μπαταρίες μολύβδου-οξέος, απορροφημένου υαλοπίνακα (AGM), γέλης και ιόντων λιθίου ή αλλιώς gel. Κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της όσον αφορά το κόστος, τη συντήρηση, τη διάρκεια ζωής και την απόδοση.

Μέγεθος μπαταρίας

Η μπαταρία θα πρέπει να χωράει στον προβλεπόμενο χώρο μπαταριών του σκάφους. Το μέγεθος αναφέρεται στις φυσικές διαστάσεις και την τοποθέτηση των ακροδεκτών της μπαταρίας.

🎧 Άκουσε επίσης: Ασφάλεια σκάφους & θαλάσσια σπορ: Τι ισχύει;

Συντήρηση

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες απαιτούν τακτική συμπλήρωση, ενώ οι μπαταρίες AGM, gel και ιόντων λιθίου δεν χρειάζονται συντήρηση.

Αντοχή μπαταρίας

Προτού επιλέξεις θα πρέπει να ερευνήσεις ποια είναι η αντοχή της μπαταρίας στις συνθήκες που θα βρίσκεται το σκάφος σου. Μια μπαταρία που βρίσκεται σε ένα σκάφος που παραμένει στο λιμάνι μόνο δεν χρειάζεται την ίδια αντοχή με μια μπαταρία που χρησιμοποιείται συνεχώς σε ανοικτή θάλασσα.

Τροφοδοσία σκάφους

Τέλος, πρέπει να αποφασίσεις για την κατάσταση της τροφοδοσίας του σκάφους σου. Αν έχεις αυτόνομο σύστημα τροφοδοσίας, θα χρειαστείς μια μπαταρία με μεγάλη χωρητικότητα. Αν χρειάζεσαι μια μπαταρία με μεγάλη απόδοση για επιπλέον ηλεκτρικό ρεύμα, τότε θα χρειαστείς μια μεγαλύτερη, και ενδεχομένως πιο ακριβή μπαταρία.

Θυμήσου, να ελέγχεις πάντα τις συστάσεις του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο μοντέλο σκάφους που διαθέτεις, πριν αγοράσεις μια μπαταρία.

Για αξιόπιστη ασφάλεια σκάφους, έχουμε τη λύση που ψάχνεις. Σύγκρινε online και εντελώς δωρεάν προσφορές στο insurancemarket και κλείσε αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο!


Βιβλιογραφία

The Lithium Battery Specialists. Dave Murden. (2023). What Is A Marine Battery: Definition, Types & Technical Specifications.

Discover Boating. Marine Batteries: Types, Charging, Wiring & Set Up.

Boat Us. Batteries & Onboard Power.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Σκάφους Online σε 1′

Βρες την καλύτερη ασφάλεια σκάφους για εσένα και εξοικονόμησε έως 40%