Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σκάφος / Ηλεκτρικό σκάφος: Ποια τα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματά του;

Ηλεκτρικό σκάφος: Ποια τα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματά του;

Ηλεκτρικό Σκάφος: Τι είναι, πώς λειτουργεί & το 1ο στην Ελλάδα

Τα ηλεκτρικά σκάφη είναι ένας καινοτόμος τρόπος να απολαύσει κανείς τη θάλασσα χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον. Αυτά τα σκάφη λειτουργούν με ένα νέο τρόπο και συνεισφέρουν στη φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε πώς λειτουργούν τα ηλεκτρικά σκάφη και ποια είναι τα θετικά & αρνητικά χαρακτηριστικά τους.

Πώς λειτουργούν τα ηλεκτρικά σκάφη;

Τα ηλεκτρικά σκάφη είναι σκάφη που κινούνται με τη βοήθεια ηλεκτρικού κινητήρα αντί ενός βενζινοκινητήρα. Ο κινητήρας αυτός λειτουργεί με τη χρήση μιας μπαταρίας, η οποία μπορεί να φορτιστεί με τη χρήση ηλιακής ενέργειας ή από την πρίζα στο λιμάνι.

Τα ηλεκτρικά σκάφη μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο με έναν κινητήρα ή και πολλούς, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του σκάφους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών σκαφών;

Eίναι πολύ «ήσυχα»

Καθώς δεν υπάρχει βενζινοκινητήρας, η μόνη ηχορύπανση που παράγεται προέρχεται από τον κινητήρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς στις διακοπές με σκάφος να απολαύσεις στιγμές ηρεμίας και ησυχίας στη θάλασσα. Παρέχουν μια σχεδόν αθόρυβη εμπειρία παρόμοια με την αίσθηση της ιστιοπλοΐας.

Είναι φιλικά προς το περιβάλλον

Η λειτουργία τους δεν παράγει καυσαέρια ή άλλους ρυπογόνους ρύπους που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον. Οι ηλεκτροκινητήρες εξαλείφουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οξειδίων του αζώτου (NOx) και υδρογονανθράκων (HC), συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συντηρούνται ευκολότερα

Οι ηλεκτροκινητήρες είναι πιο απλοί και αξιόπιστοι, απαιτώντας λιγότερη συντήρηση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χωρίς ανάγκη για σύνθετα συστήματα ψύξης ή αλλαγές υγρών.

Διάβασε επίσης: Τι καλύπτει η ασφάλεια σκάφους;

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών σκαφών;

Έχουν περιορισμένη αυτονομία

Η εμβέλεια των ηλεκτρικών σκαφών σήμερα μετριέται σε δεκάδες μίλια, κάτι που μπορεί να προκαλεί ανησυχία σε όσους τα χρειάζονται για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο φόρτισης

Η πλήρης φόρτιση των μπαταριών μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, κάτι που μπορεί να είναι ανασταλτικό σε σύγκριση με τον γρήγορο ανεφοδιασμό με καύσιμα.

Έρχονται με υψηλότερο αρχικό κόστος

Τα ηλεκτρικά σκάφη έχουν υψηλότερη αρχική τιμή αγοράς λόγω της τεχνολογίας των μπαταριών και των κινητήρων. Οι μικροί ηλεκτροκινητήρες μπορούν να πωλούνται έως και δυόμισι φορές το κόστος των αντίστοιχων βενζινοκινητήρων.

Οι υποδομές φόρτισης είναι περιορισμένες

Αν και οι υποδομές φόρτισης αυξάνονται, εξακολουθούν να είναι περιορισμένες σε σύγκριση με τις παραδοσιακές υποδομές καυσίμων.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών συστημάτων πάντως, είναι η δυνατότητα συλλογής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, καθώς και η υδροηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα μειώσει περαιτέρω το κόστος λειτουργίας και καθιστά τα ηλεκτρικά σκάφη μια βιώσιμη επιλογή.

Η προοπτική των ηλεκτρικών σκαφών ως το μέλλον της ναυσιπλοΐας είναι θετική, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αυξάνονται. Ενώ υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών σκαφών τα καθιστούν μια ελκυστική επιλογή για το μέλλον.

Και για το δικό σου σκάφος, έχουμε τη λύση που ψάχνεις! Μπορείς εύκολα να συγκρίνεις προσφορές για ασφάλεια σκάφους online, μέσω της πλατφόρμας μας insurancemarket, να κλείσεις το πακέτο σου και να πάρεις το συμβόλαιο στο email σου!


Βιβλιογραφία

Boat Us. (2020). Electric Dreams And Hybrid Solutions.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Σκάφους Online σε 1′

Βρες την καλύτερη ασφάλεια σκάφους για εσένα και εξοικονόμησε έως 40%