Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σκάφος / Δίπλωμα για σκάφος

Δίπλωμα για σκάφος

Δίπλωμα για σκάφος

Φαντάσου τον ήλιο να δύει στον ορίζοντα και παράλληλα να απολαμβάνεις την ηρεμία της θάλασσας, τις απομονωμένες και ερημικές παραλίες, ή το ψάρεμά σου. Όλα αυτά αποτελούν ισχυρά κίνητρα για σένα που αγαπάς τη θάλασσα και θες να περνάς τον χρόνο σου κατά αυτό τον τρόπο. Όμως, πριν πάρεις ένα σκάφος, υπάρχει ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνεις. Να αποκτήσεις ένα δίπλωμα για σκάφος.

Η διαδικασία αυτή μπορεί αρχικά να μοιάζει λίγο σαν να πλέεις σε αχαρτογράφητα νερά, με διάφορες απαιτήσεις και γραφειοκρατία. Ωστόσο, τα οφέλη του να έχεις δίπλωμα για σκάφος -ειδικά στη χώρα μας- είναι αρκετά, από τα θαλάσσια σπορ, μέχρι τη βόλτα αναψυχής με την οικογένεια ή τους φίλους σου.

Πάμε να δούμε λοιπόν, όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το δίπλωμα για σκάφος, την τιμή, τις προϋποθέσεις και για το ποια σκάφη υποχρεούσαι να το έχεις.

Δίπλωμα για σκάφος: Τιμή, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά

Αν σκοπεύεις να αποκτήσεις ένα δίπλωμα για σκάφος θα πρέπει να πληροίς τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Να έχεις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σου,
 • Να είσαι υγιής σωματικά και ψυχικά,
 • Να γνωρίζεις κολύμβηση,

Να παρακολουθήσεις τα υποχρεωτικά μαθήματα που ορίζει το υπουργείο σε αναγνωρισμένη σχολή υποψηφίων χειριστών ταχύπλοων σκαφών, τα οποία είναι 6 ώρες θεωρίας και 6 πρακτικά μαθήματα διάρκειας 45 λεπτών στη βάρκα.

Η τιμή ενός διπλώματος σκάφους, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναζητήσεις μας, κυμαίνεται στα 250 με 450 ευρώ. Ωστόσο, κατά καιρούς υπάρχουν ακόμα πιο χαμηλές τιμές, οπότε μπορείς να το ψάξεις ή και να το διαπραγματευτείς ανάλογα την περιοχή σου.

Τα θεωρητικά/ πρακτικά μαθήματα και οι εξετάσεις γίνονται όλο τον χρόνο, όπως και για το δίπλωμα αυτοκινήτου, επομένως μπορείς να ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς από σήμερα.

Σκάφος χωρίς δίπλωμα: Γίνεται;

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως ακόμα και να βρεις βάρκα που να μην χρειάζεται δίπλωμα, δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων πως μπορείς με άνεση να την “οδηγήσεις”. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει όταν θέλουν να αποφύγουν ένα εμπόδιο από αριστερά, να στρίβουν το τιμόνι δεξιά.

Ένα σκάφος όμως, εάν το χειριστείς με αυτό τον τρόπο, ναι μεν η πλώρη του θα απομακρυνθεί, αλλά η πρύμνη με τη μηχανή θα στραφεί ακριβώς προς αυτό που ήθελες να αποφύγεις. Το αποτέλεσμα είναι προφανές και δυστυχώς έχουν συμβεί αρκετά δυστυχήματα τέτοιου είδους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις να το χειριστείς, διότι αφορά την ασφάλεια όλων.

Όσον αφορά το αν γίνεται να έχεις ένα σκάφος χωρίς δίπλωμα, να σου πούμε πως για όλα τα πλεούμενα που θεωρούνται ταχύπλοα η άδεια χειρισμού ενός σκάφους είναι αναγκαία. Πιο συγκεκριμένα, τα σκάφη για τα οποία υποχρεούσαι να έχεις δίπλωμα είναι τα παρακάτω.

1. Σκάφη ανεξαρτήτως υλικού ή τύπου που διαθέτουν:

 • εξωλέμβια μηχανή συνεχούς ιπποδύναμης που υπερβαίνει τους 30ΗΡ,
 • έσω – εξωλέμβια μηχανή που υπερβαίνει τους 40ΗΡ ή
 • εσωλέμβια πετρελαιομηχανή που υπερβαίνει τους 70ΗΡ.

2. Φουσκωτά σκάφη που έχουν:

 • εξωλέμβια μηχανή που υπερβαίνει τους 15ΗΡ,
 • έσω-εξωλέμβια μηχανή που υπερβαίνει τους 40ΗΡ ή
 • εσωλέμβια πετρελαιομηχανή που υπερβαίνει τους 50ΗΡ.

3. Σκάφος με μηχανή συνεχούς ιπποδύναμης που υπερβαίνει τους 15ΗΡ και επιπλέον διαθέτει και σύστημα πρόωσης με υδραυλική αντίδραση (jet ski).

4. Μοτοποδήλατο τύπου hover craft, εάν έχει μηχανή συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 15ΗΡ.

📍 Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να διαθέτεις άδεια χειρισμού, όπως επίσης είναι υποχρεωτική η ασφάλιση σκάφους.

Σε ποια περίπτωση δεν απαιτείται για ένα σκάφος δίπλωμα;

Ουσιαστικά, κατοχή διπλώματος για σκάφος δεν απαιτείται για το χειρισμό:

 • φουσκωτού σκάφους με εξωλέμβια μηχανή έως 15ΗΡ ή
 • οποιουδήποτε άλλου με μηχανή έως 30ΗΡ.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή και αυτά τα σκάφη μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες, ικανές να οδηγήσουν σε ατυχήματα, πρέπει η χρήση τους να γίνεται με προσοχή. Άρα, πριν προχωρήσεις σε αγορά σκάφους χωρίς δίπλωμα ή σε μία απλή ενοικίαση σκάφους για διακοπές το καλοκαίρι, μάθε τους απαραίτητους κανόνες για να το χειρίζεσαι σωστά.

Τι μαθήματα πρέπει να παρακολουθήσω για το δίπλωμα σκάφους;

Η προετοιμασία έχει εξίσου θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Θα έχεις τα εξής υποχρεωτικά μαθήματα προς παρακολούθηση:

 • 6 ώρες θεωρητικά μαθήματα, και
 • 6 πρακτικά μαθήματα των 45 λεπτών.

Το σκάφος είναι ένα αρκετά ευχάριστο μέσο μεταφοράς και αποτελεί μοναδική εμπειρία. Πρέπει όμως, πάντα να ακολουθείς ότι ορίζει ο Νόμος, για να είσαι ασφαλής.

👉🏼 Και για την ασφάλεια σκάφους (όταν με το καλό το αποκτήσεις) μην ξεχάσεις να συγκρίνεις την αγορά, να δεις προσφορές και να επιλέξεις το καταλληλότερο πακέτο για σένα. Στο insurancemarket άλλωστε, μπορείς να βρίσκεις πάντα το καλύτερο!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Σκάφους Online σε 1′

Βρες την καλύτερη ασφάλεια σκάφους για εσένα και εξοικονόμησε έως 40%