Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Βαθύ γδάρσιμο αυτοκινήτου: Διορθώνεται;

Βαθύ γδάρσιμο αυτοκινήτου: Διορθώνεται;

Βαθύ γδάρσιμο αυτοκινήτου: Διορθώνεται;

Έχεις ένα αυτοκίνητο που τα έχει περάσει όλα και τώρα εμφανίζει σημάδια φθοράς; Υπάρχουν βαθιές γρατσουνιές που αμαυρώνουν το χρώμα και κάνουν το όχημά σου να φαίνεται χειρότερο από ποτέ;

Όσο απογοητευτικό κι αν είναι, υπάρχουν τρόποι για να διορθώσεις τις βαθιές γρατζουνιές σε ένα αυτοκίνητο. Πριν προβείς όμως σε οποιαδήποτε ενέργεια, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη σοβαρότητα του προβλήματος, τι τις προκαλεί εξ αρχής και πώς μπορούν να διορθωθούν με επιτυχία.

Τύποι γρατζουνιών στο αυτοκίνητο και πώς προκύπτουν

Οι γρατσουνιές αυτοκινήτου μπορούν να προκύψουν από διάφορα περιστατικά όπως μικροατυχήματα, κίνηση σε στενούς δρόμους, επαφή με αιχμηρά αντικείμενα ή ακόμα και από κανονική φθορά. Η κατανόηση των τύπων γρατσουνιών αυτοκινήτου μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό του τρόπου επισκευής τους. Εδώ είναι οι συνήθεις τύποι:

Γδαρσίματα επιφανειακά του χρώματος

Αυτές είναι οι πιο επιφανειακές και συνηθισμένες γρατσουνιές που επηρεάζουν μόνο τη διαυγή στρώση της βαφής του αυτοκινήτου. Δεν φτάνουν στο χρώμα ή στο στρώμα ασταριού.

Οι περισσότερες από αυτές τις γρατσουνιές προκαλούνται από ακατάλληλες τεχνικές πλυσίματος, βούρτσισμα στο αυτοκίνητο ή από μικρά χτυπήματα στο δρόμο. Συχνά είναι εύκολο να επισκευαστούν χρησιμοποιώντας προϊόντα αφαίρεσης γρατσουνιών, όπως έναν μαρκαδόρο για γρατζουνιές αυτοκινήτου ή ένα σπρέι για γρατζουνιές αυτοκινήτου.

Γδάρσιμο χρώματος αυτοκινήτου

Αυτές οι γρατσουνιές διεισδύουν πέρα ​​από τη διαφανή στρώση στο πραγματικό χρώμα ή στο βασικό στρώμα. Είναι βαθύτερα και πιο ευδιάκριτα και μπορεί να απαιτούν περισσότερα από ένα απλό τρίψιμο για την επισκευή τους. Οι γρατσουνιές αυτές μπορεί να χρειάζονται βαφή ή επαγγελματική βοήθεια για να διορθωθούν.

Βαθιά γδαρσίματα βαφής ή γρατσουνιές ασταριού

Αυτές είναι οι βαθύτερες και πιο σοβαρές γρατσουνιές. Κόβουν τις στρώσεις χρώματος και ασταριού, εκθέτοντας το γυμνό μέταλλο από κάτω. Αυτές οι γρατσουνιές ενέχουν κίνδυνο σκουριάς στο αυτοκίνητο και διάβρωσης και συχνά απαιτούν επαγγελματική επισκευή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τρίψιμο της πληγείσας περιοχής, εφαρμογή ασταριού, βάψιμο και στη συνέχεια εφαρμογή μιας νέας διαφανούς στρώσης.

Σημάδια στροβιλισμού

Ή όπως αλλιώς αποκαλείται, το φαινόμενο της αράχνης. Πρόκειται για μικροσκοπικές, κυκλικές γρατσουνιές που μπορούν να καλύψουν μεγάλα τμήματα του αυτοκινήτου. Συχνά προκαλούνται κατά τον καθαρισμό του αυτοκινήτου από τη χρήση βρώμικου πανιού ή σφουγγαριού για το πλύσιμο ή το στέγνωμα του αυτοκινήτου. Αν και μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά, μπορούν να κάνουν το αυτοκίνητο να φαίνεται θαμπό. Το γυάλισμα μπορεί συνήθως να αφαιρέσει τα σημάδια στροβιλισμού. Φρόντισε να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία για να αποφύγεις εξ αρχής τέτοιου είδους φθορές.

Πώς θα διορθώσω ένα βαθύ γδάρσιμο στο αυτοκίνητό μου;

Η αφαίρεση βαθιών γρατσουνιών από το εξωτερικό ενός αυτοκινήτου απαιτεί λίγο περισσότερη προσπάθεια και συγκεκριμένα εργαλεία σε σύγκριση με τα επιφανειακά. Εδώ είναι ένας οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να το κάνεις:

Εργαλεία και προϊόντα που χρειάζονται:

 • Σαπούνι πλυσίματος αυτοκινήτου
 • Πανί από μικροΐνες
 • Γυαλόχαρτο (1500 έως 2000 grit)
 • Touch-up χρώμα (που ταιριάζει με το ακριβές χρώμα του αυτοκινήτου σου)
 • Στιλβωτική αλοιφή
 • Μαρκαδόρος για γρατζουνιές αυτοκινήτου, ή
 • Σπρέι για γρατζουνιές αυτοκινήτου
 • Αλοιφή γυαλίσματος και κερί

Οδηγίες:

 • Προετοίμασε το αυτοκίνητο: Ξεκίνα πλένοντας τη γδαρμένη περιοχή με σαπούνι πλυσίματος αυτοκινήτου και ένα πανί από μικροΐνες για να αφαιρέσεις τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα. Ξέπλυνε καλά και στέγνωσε με ένα καθαρό, στεγνό πανί από μικροΐνες.
 • Τρίψιμο: Βρέξε το γυαλόχαρτο σε σαπουνόνερο και τρίψε απαλά την περιοχή που έχει γρατσουνιστεί. Ο στόχος είναι να λειάνεις τις άκρες της γρατσουνιάς. Τρίψε πάντα κατά την κατεύθυνση της γρατσουνιάς, όχι κατά μήκος της. Προσέξτε να μην φθαρεί το μέταλλο.
 • Αστάρωμα: Αφού τρίψεις και καθαρίσεις ξανά την περιοχή, εφάρμοσε μια λεπτή στρώση αστάρι στην γρατσουνιά. Άφησε το να στεγνώσει εντελώς σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Βάψιμο αυτοκινήτου: Μόλις στεγνώσει το αστάρι, εφάρμοσε τη βαφή που ταιριάζει με το χρώμα του αυτοκινήτου σου. Χρησιμοποίησε πολύ λεπτά στρώματα, αφήνοντας το καθένα να στεγνώσει πριν περάσεις το επόμενο.
 • Αλοιφή διαφανού στρώματος: Αφού στεγνώσει το χρώμα, εφάρμοσε μια διαφανή στρώση στην κορυφή. Αυτό προστατεύει το χρώμα και του δίνει ένα γυαλιστερό φινίρισμα. Και πάλι, πέρασέ το σε λεπτές στρώσεις, αφήνοντας το καθένα να στεγνώσει πριν προσθέσεις το επόμενο.
 • Λείανση: Αφού στεγνώσει η διαφανής στρώση, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι γυαλίσματος για να γυαλίσεις την περιοχή ώστε να ενωθεί η νέα διαφανή στρώση με την παλιά. Αυτό αφαιρεί τυχόν υπερβολικό ψεκασμό και λειαίνει την επιφάνεια.
 • Γυάλισμα και φινίρισμα: Τέλος, πρόσθεσε μια γυαλιστική ένωση για να επαναφέρεις τη λάμψη, ακολουθούμενη από κερί στην περιοχή για να σφραγιστεί και να παρέχεις περαιτέρω προστασία.

Συνήθη λάθη προς αποφυγή:

 • Απόφυγε να εργάζεσαι κάτω από το άμεσο ηλιακό φως ή σε μια ζεστή μέρα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει το πολύ γρήγορο στέγνωμα του χρώματος και της διαφανούς επίστρωσης, οδηγώντας σε ανομοιόμορφο φινίρισμα.
 • Μην παραλείψεις το βήμα λείανσης. Είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσεις τη νέα βαφή να κολλήσει σωστά.
 • Μην βιάζεσαι τους χρόνους στεγνώματος. Κάθε στρώση πρέπει να στεγνώσει τελείως πριν εφαρμοστεί η επόμενη.

Συμβουλές συντήρησης

 • Το τακτικό πλύσιμο και το κερί μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της βαφής και στην αποφυγή γρατσουνιών.
 • Προσπάθησε να σταθμεύεις σε σκιασμένες περιοχές ή σε εσωτερικούς χώρους για την καλύτερη δυνατή προστασία αυτοκινήτου από τον ήλιο. Διαφορετικά, χρησιμοποίησε κουκούλα αυτοκινήτου που θα το προστατεύσει από τυχόν χτυπήματα που μπορεί να συμβούν στο δρόμο.
 • Να προσέχεις πιθανούς κινδύνους όπως θάμνους, χαμηλούς τοίχους και άλλα αυτοκίνητα όταν παρκάρεις.

⚠️ Αν δεν είσαι βέβαιος για το πόσο βαθιά είναι η γρατζουνιά, το καλύτερο θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία. Μην κάνεις το λάθος να προσπαθήσεις να επιδιορθώσεις τη ζημιά μόνος σου, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ζημιές.

Και για να επιλέγεις πάντα το καλύτερο δες, σύγκρινε & επίλεξε την ασφάλεια αυτοκινήτου μέσα από το insurancemarket, την #1 πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλιστικών προϊόντων, με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

📍Διάβασε επίσης: Τι να προσέξω σε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου