Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Τι να προσέξω σε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;

Τι να προσέξω σε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;

Τι να προσέξω σε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;

Εάν βρίσκεσαι στην αγορά για ένα νέο όχημα, ενδεχομένως να σκέφτεσαι και την πιθανότητα να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια οικονομική επιλογή που μπορεί να προσφέρει μεγάλη αξία αν γίνει σωστά. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να έχεις κατά νου.

Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε τι πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, δίνοντάς σου τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μπορέσεις να πάρεις μια τεκμηριωμένη απόφαση που να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου!

Τι να προσέξω κατά την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου;

1. Έλεγξε τον αριθμό πλαισίου (VIN)

Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να επιβεβαιώσεις την ταυτότητα, το ιστορικό και τα αρχεία ιδιοκτησίας του οχήματος χρησιμοποιώντας τον αριθμό πλαισίου (VIN).

Είναι η μοναδική αναγνώριση κάθε αυτοκινήτου και περιλαμβάνει πληροφορίες όπως ο κατασκευαστής, το μοντέλο, το έτος κατασκευής και άλλες λεπτομέρειες που μπορούν να αποκαλύψουν προβλήματα ή ατυχήματα που έγιναν στο παρελθόν. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξεις τον αριθμό πλαισίου πριν την αγορά ενός αυτοκινήτου.

Να θυμάσαι πως ένας έλεγχος μεταχειρισμένου αυτοκινήτου σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο θα σου δώσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το παρελθόν του.

2. Εντόπισε τις φθορές εσωτερικά και εξωτερικά

Προτού καταλήξεις στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι σημαντικό να ελέγξεις το αυτοκίνητο εσωτερικά και εξωτερικά για σημάδια φθοράς. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι προφανές όπως γρατζουνιές και χαρακώματα εξωτερικά, αλλά θα πρέπει να ελέγξεις και για φθαρμένα ελαστικά, χαλασμένα φώτα και ελαττωματικά φρένα. Γενικότερα ξεκαθάρισε τι service θα χρειαστεί και πόσο αυτό θα σου κοστίσει.

3. Ψάξε για σκουριά σε οποιαδήποτε επιφάνεια

Τα μεταλλικά μέρη του αυτοκινήτου εκτίθενται σε σκληρές συνθήκες, από τις εκτροπές του καιρού έως την φθορά που προκαλείται από τους ρύπους του δρόμου. Ελέγχοντας τα πλαίσια και τα πάνελ του αμαξιού, μπορείς να παραμερίσεις μια από τις πιο συνηθισμένες απειλές, τη σκουριά. Απαραίτητο είναι να ελέγξεις σημεία όπως γωνίες και άκρες, αλλά και όλες τις υπόλοιπες επιφάνειες που μπορεί να κρύβουν σημάδια φθοράς.

4. Ζήτησε από έναν μηχανικό να κάνει δοκιμαστική οδήγηση

Η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας στην οδική κυκλοφορία και είναι σημαντικό να ελέγξεις πόσο λειτουργικό και ασφαλές είναι το αυτοκίνητο. Γι’ αυτό, ζήτησε από έναν έμπειρο μηχανικό να κάνει δοκιμαστική οδήγηση του αυτοκινήτου σου και να ελέγξει:

  • τα φρένα,
  • την ανάρτηση,
  • το κιβώτιο ταχυτήτων και άλλα συστήματα.

Αυτός ο έλεγχος θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο σίγουρος/η για την οδήγηση του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

5. Βεβαιώσου ότι όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας λειτουργούν σωστά

Η ασφάλεια στο δρόμο πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα και είναι αναγκαίο να ελέγξεις όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του οχήματος. Από τους αερόσακους μέχρι τις ζώνες ασφαλείας, είναι σημαντικό να διαπιστωθεί ότι όλα λειτουργούν σωστά για να εξασφαλίσεις μια αξιόπιστη και ασφαλή οδήγηση.

Να αγοράσω αυτοκίνητο μεταχειρισμένο από ιδιώτη ή έμπορο;

Η απόφαση για το αν θα αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη ή έμπορο είναι σημαντική. Αναλογίσου το χρόνο που θα διαθέσεις στον έλεγχο του οχήματος. Οι έμποροι έχουν ήδη εκτελέσει τις απαραίτητες εργασίες στα αυτοκίνητα που πωλούν και συνήθως προσφέρουν εγγυήσεις.

Από την άλλη, οι ιδιώτες συνήθως πωλούν τα αυτοκίνητά τους λόγω αλλαγής περιστάσεων και απλώς θέλουν να το πουλήσουν γρήγορα. Οπότε, χρειάζεται προσοχή, όσον αφορά την κατάσταση του οχήματος και την ιστορία του. Σε κάθε περίπτωση, δες και δοκίμασε το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πριν την αγορά και κάνε τη δική σου έρευνα αγοράς για οποιαδήποτε αμφιβολία έχεις.

Υπάρχει καλύτερη εποχή για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου;

Πολλοί λένε ότι υπάρχει καλύτερη εποχή για την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακριβής απάντηση σε αυτό το ερώτημα καθώς επηρεάζονται πολλοί παράγοντες. Ο παράγοντας της χρονιάς κυκλοφορίας και το μοντέλο έχουν σημαντική επίδραση στην τιμή.

Ένας αγοραστής μπορεί να βρει καλές προσφορές πάνω σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αναζητώντας τα σε περιόδους που υπάρχει μικρότερη ζήτηση στην αγορά. Επομένως, δράσε ανάλογα και οπωσδήποτε παρατήρησε τις τιμές της αγοράς (και πώς κινείται) προτού καταλήξεις στην τελική απόφαση.

Συνολικά, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι όταν θέλεις να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι να κάνεις την έρευνά σου πρώτα. Με την αναζήτηση των σημείων φθοράς στο αυτοκίνητο, με τον έλεγχο των επιπέδων σκουριάς όπως και test drive με τη βοήθεια ενός μηχανικού, μπορείς να εντοπίσεις τα πιθανά προβλήματα. Τέλος, μόνο έτσι θα βεβαιωθείς ότι το όχημα που θα πάρεις έχει τις προδιαγραφές που θες.

📍 Θέλεις να κάνεις το ίδιο και στην ασφάλεια αυτοκινήτου; Στο insurancemarket.gr έχεις στη διάθεσή σου προσφορές από 29 διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες και μέσα σε λίγα κλικ μπορείς να βρεις αυτή που σε καλύπτει περισσότερο!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου