Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Πινακίδες αυτοκινήτων ανά χώρα

Πινακίδες αυτοκινήτων ανά χώρα

Πινακίδες αυτοκινήτων ανά χώρα

Οι πινακίδες αυτοκινήτων ανά χώρα διαφέρουν μεταξύ τους και δεν είναι λίγες οι φορές που μας διεγείρουν την περιέργεια για να ανακαλύψουμε την “καταγωγή” τους.

Πάμε λοιπόν να δούμε πληροφορίες σχετικά με τις πινακίδες αυτοκίνητων ξένων χωρών, τα γράμματα που μαρτυρούν την προέλευσή τους και τους διάφορους τύπους που υπάρχουν.

Πινακίδες ανά χώρα σύμφωνα με το γράμμα που περιέχεται

Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις αναλυτικά το γράμμα που φέρει η κάθε πινακίδα ανάλογα τη χώρα που έχει εκδοθεί:

ΧώραΓράμμα
ΑυστρίαΑ
ΒέλγιοΒ
ΒουλγαρίαBG
ΚροατίαHR
ΚύπροςCY
Τσεχική ΔημοκρατίαCZ
ΔανίαDK
ΕσθονίαEST
ΦινλανδίαFIN
ΓαλλίαF
ΓερμανίαΔ
ΕλλάδαGR
ΟυγγαρίαΗ
ΙρλανδίαIRL
ΙταλίαΙ
ΛετονίαLV
ΛιθουανίαLT
ΛουξεμβούργοL
ΜάλταΜ
ΟλλανδίαNL
ΠολωνίαPL
ΠορτογαλίαP
ΡουμανίαRO
ΣλοβακίαSK
ΣλοβενίαSLO
ΙσπανίαΕ
ΣουηδίαS
Ηνωμένο ΒασίλειοGB

Η MD πινακίδα αυτοκινήτου από πού είναι;

Η πινακίδα με τον κωδικό “MD” ανήκει στη Μολδαβία. Οι μολδαβικές πινακίδες αυτοκινήτων είναι λευκές με μαύρα γράμματα και αριθμούς. Στο αριστερό μέρος της πινακίδας, υπάρχει ένα μπλε στρογγυλό σήμα με τον διεθνή κωδικό της χώρας.

Ποια χώρα βγάζει την UA πινακίδα αυτοκινήτου;

Η πινακίδα με τον κωδικό “UA” ανήκει στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές πινακίδες αυτοκινήτων έχουν λευκό υπόβαθρο με μαύρα γράμματα και αριθμούς. Στο αριστερό μέρος της πινακίδας, υπάρχει το εθνικό σύμβολο της Ουκρανίας, μαζί με τον διεθνή κωδικό της χώρας.

📌 Από εδώ μπορείς επίσης να δεις σε εικόνες όλες τις πινακίδες αυτοκινήτων ανά χώρα, βασικές πληροφορίες για τις πινακίδες σήμανσης, καθώς και αν οδηγούν στην αριστερή ή δεξιά πλευρά του δρόμου, εφόσον φυσικά σε ενδιαφέρει να επισκεφτείς κάποια από αυτές τις χώρες.

Εάν λοιπόν σχεδιάζεις κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό με το όχημά σου, θα χρειαστείς την πράσινη κάρτα. Για την έκδοσή της, είμαστε εμείς εδώ! Μέσω του insurancemarket μπορείς να αιτηθείς την πράσινη κάρτα, και εντός μίας ώρας εμείς σου τη στέλνουμε στο email σου.

πινακίδα widget

Διαφορετικοί τύποι πινακίδων κυκλοφορίας

Όπως είπαμε υπάρχουν διάφορες πινακίδες ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και δεν υπάρχει κάποια κοινή οδηγία με την κάθε χώρα αποφασίζει για τις δικές της. Έχουμε τις:

Κλασικές πινακίδες κυκλοφορίας

Πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες πινακίδες αυτοκινήτων που βλέπουμε στους δρόμους. Περιέχουν γράμματα και αριθμούς και γίνονται από τις αρμόδιες αρχές για την επισήμανση των οχημάτων.

Στρατιωτικές πινακίδες κυκλοφορίας

Οι πινακίδες αυτές χρησιμοποιούνται από τον στρατό και συνήθως διαθέτουν ειδικούς κωδικούς που διαφέρουν από τις κλασικές πινακίδες.

Διπλωματικές πινακίδες

Αυτές οι πινακίδες χρησιμοποιούνται από διπλωμάτες και άλλα μέλη των πρεσβειών. Συνήθως περιλαμβάνουν ειδικούς κωδικούς που αναγνωρίζονται διεθνώς.

Ειδικές πινακίδες

Αυτές οι πινακίδες χρησιμοποιούνται για ιστορικά οχήματα. Μπορούν να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τη χώρα, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν την ημερομηνία κατασκευής του αυτοκινήτου.

Προσωρινές πινακίδες ΔΟΚ

Αυτές οι πινακίδες χρησιμοποιούνται για αυτοκίνητα που δεν έχουν ακόμη ταξινομηθεί και συνήθως περιορίζουν την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πινακίδες αυτοκινήτων ανά νομό

Το σύστημα πινακίδων αυτοκινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζει ορισμένες διαφορές ανάλογα με το νομό. Οι πρώτοι δύο χαρακτήρες στον αριθμό κυκλοφορίας παραπέμπουν στον νομό όπου το αυτοκίνητο είναι εγγεγραμμένο.

Για παράδειγμα, τα οχήματα που έχουν εγγραφεί στην Αττική έχουν πινακίδες που αρχίζουν με “Υ” ή “Ι”, ενώ οι πινακίδες των αυτοκινήτων που είναι εγγεγραμμένα στη Θεσσαλονίκη αρχίζουν με “Ν”.

Συνεπώς, οι πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων ανά νομό αντανακλούν την τοπική γεωγραφική κατανομή και μπορούν να είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τη μελέτη της κυκλοφορίας των οχημάτων στη χώρα.

Πινακίδες αυτοκινήτων αναζήτηση

Η αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με πινακίδες αυτοκινήτων μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για διάφορους λόγους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δεις το ιστορικό ενός αυτοκινήτου πριν την αγορά του ή απλώς για να επαληθεύσεις κάποια στοιχεία του.

Βρες πινακίδα αυτοκινήτου μέσω του gov.gr

Η δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών πινακίδων αυτοκινήτων γίνεται ψηφιακά και μέσω του gov.gr. Έτσι, μπορείς και εσύ να κάνεις εύκολα έναν έλεγχο πινακίδων για να δεις αν ένα όχημα είναι:

  • ασφαλισμένο/ανασφάλιστο ή
  • σε κίνηση/ακινησία ή
  • έχει κλαπεί, όπως και
  • το χρώμα,
  • τον κατασκευαστή και
  • τον τύπο του αυτοκινήτου.

Για όλες σου τις διαδρομές, επίλεξε και την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου. Μπες στο insurancemarket, σύγκρινε έως και 29 ασφαλιστικές εταιρείες & βρες την ασφάλεια που σου προσφέρει τα περισσότερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου