Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητο: Τι μπορείς να κάνεις;

Λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητο: Τι μπορείς να κάνεις;

Λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητο

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει αν βάλεις το λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητό σου; Αν ναι, δεν είσαι ο μόνος. Αυτό είναι ένα πολύ κοινό ερώτημα που πολλοί οδηγοί έχουν κάνει στον εαυτό τους και η αλήθεια είναι ότι η απάντηση δεν είναι ευχάριστη.

Τι ζημιά μπορεί να συμβεί με λάθος καύσιμο;

Όταν μπει λάθος καύσιμο σε ένα αυτοκίνητο, οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν ποικίλουν ανάλογα με:

  • τον τύπο του αυτοκινήτου και
  • την ποσότητα του λάθος καυσίμου

Σε ένα αυτοκίνητο diesel, για παράδειγμα, η βενζίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον κινητήρα και το σύστημα καυσίμου. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ζημιές στην αντλία καυσίμου, το μπουζί αυτοκινήτου και σε άλλα μέρη του οχήματος.

Σε ένα αυτοκίνητο βενζίνης, το diesel μπορεί να φράξει τα μπουζί και το αυτοκίνητο να μην μπορεί να πάρει μπροστά. Αν πάλι γίνει η εκκίνηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ισχύος και άλλες βλάβες.

Είναι σχετικά ευκολότερο να βάλεις βενζίνη σε ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί με πετρέλαιο (diesel), καθώς τα ακροφύσια της βενζίνης είναι μικρότερα και μπορούν να ταιριάξουν στις δεξαμενές του πετρελαίου.

Ωστόσο, είναι απίθανο να εφοδιάσεις με πετρέλαιο ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί με βενζίνη, καθώς τα ακροφύσια του πετρελαίου είναι μεγαλύτερα και δεν θα μπορέσεις να τα τοποθετήσεις χωρίς να το καταλάβεις.

Τι κάνω σε περίπτωση που βάλω βενζίνη αντί για diesel;

Αν βάλεις βενζίνη σε ένα αυτοκίνητο diesel, πρέπει να αντιδράσεις γρήγορα για να αποφύγεις τις συνέπειες. Συγκεκριμένα:

  1. Σταμάτησε το αυτοκίνητο το συντομότερο δυνατό. Δεν πρέπει να προσπαθήσεις να οδηγήσεις ή ακόμα και να εκκινήσεις τον κινητήρα, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη περισσότερη ζημιά.
  2. Επικοινώνησε αμέσως με έναν επαγγελματία. Είναι απαραίτητο να αδειάσεις το δοχείο καυσίμου του αυτοκινήτου, να καθαρίσεις το σύστημα καυσίμου και να αντικαταστήσεις τα φίλτρα. Αυτό μπορεί να είναι δαπανηρό, αλλά θα κοστίσει σίγουρα λιγότερο από την επισκευή ή την αντικατάσταση ενός κινητήρα που έχει υποστεί ζημιά από λάθος καύσιμο.
  3. Κάλεσε την οδική βοήθεια ή την ασφαλιστική εταιρεία του αυτοκινήτου σου. Πολλές εταιρείες προσφέρουν κάλυψη λανθασμένου καύσιμου, που σε καλύπτει σε τέτοια περιστατικά. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο για να αφαιρεθεί το λάθος καύσιμο και να ελεγχθεί για ζημιές.

Έβαλα πετρέλαιο αντί για βενζίνη: Tι κάνω;

Αν έχεις βάλει πετρέλαιο σε ένα αυτοκίνητο βενζίνης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις και σε αυτή την περίπτωση, είναι να μην ξεκινήσεις τον κινητήρα.

Το να αφήσεις το πετρέλαιο να περάσει μέσα από το σύστημα καύσιμου του αυτοκινήτου βενζίνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα ανάφλεξης, την αντλία/ τρόμπα βενζίνης, το φίλτρο, τα μπεκ ψεκασμού και σε άλλα μέρη του αυτοκινήτου.

Όπως πάντα, η καλύτερη στρατηγική είναι να αποφεύγουμε τα λάθη κατά την ανεφοδιασμό με καύσιμο. Μία πρακτική λύση είναι η τοποθέτηση ενός ειδικού αυτοκόλλητου πάνω στην τάπα της δεξαμενής. Θα είναι ευκολότερο και για εσένα αλλά και για τους υπαλλήλους των βενζινάδικων να καταλάβουν ποιος τύπος καυσίμου είναι ο σωστός.

Υπάρχουν κινητήρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από λάθος καύσιμο;

Όλα τα αυτοκίνητα είναι επιρρεπή σε ζημιά εάν χρησιμοποιηθεί λάθος καύσιμο, αλλά οι κινητήρες πετρελαίου τείνουν να είναι πιο ευάλωτοι σε βλάβες από λάθος καύσιμο σε σύγκριση με τους κινητήρες βενζίνης.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι κινητήρες βενζίνης είναι αμέτοχοι, καθώς το πετρέλαιο μπορεί να προκαλέσει ολική βλάβη στον κινητήρα. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε την πρόκληση τέτοιων προβλημάτων με την προσεκτική επιλογή καυσίμου, όπως και έμπιστου πρατηρίου που δεν πρόκειται να μας εφοδιάσει με νοθευμένη βενζίνη.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφευχθεί ένα τέτοιο λάθος;

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση, οπότε είναι σημαντικό να επιβεβαιώνεις πάντα τον τύπο καυσίμου που χρειάζεται το αυτοκίνητό σου. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα βάλεις ποτέ το λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητό σου:

  • Πάντα να επιβεβαιώνεις τον τύπο καυσίμου που χρειάζεται το αυτοκίνητό σου πριν προσπαθήσεις να γεμίσεις το δοχείο, σε ένα πρατήριο καυσίμου.
  • Σημείωσε τον τύπο καυσίμου του αυτοκινήτου σου κοντά στο δοχείο καυσίμου ή στο κλειδί, ως υπενθύμιση ή κόλλησε το ειδικό αυτοκόλλητο.
  • Εάν δεν είσαι βέβαιος/η, μην το ρισκάρεις. Επικοινώνησε με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σου ή τον εμπορικό αντιπρόσωπο για επιβεβαίωση.

Στο τέλος της ημέρας, το καλύτερο είναι να προσέχεις και να επιβεβαιώνεις ότι βάζεις το σωστό καύσιμο στο αυτοκίνητό σου. Ένα λάθος μπορεί να κοστίσει ακριβά, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο, ενώ η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η κάλυψη για λανθασμένο ή νοθευμένο καύσιμο μπορεί να σε απαλλάξει από κάθε ανησυχία. Είτε διαλέξεις ένα πακέτο πυρός-κλοπής, είτε μικτής ασφάλισης, απλά κοίταξε στην ανάλυση καλύψεων και βεβαιώσου πως υπάρχει και η συγκεκριμένη κάλυψη.

Σε συνεργασία με 29 ασφαλιστικές εταιρείες, η σύγκριση ασφαλειών μέσω του insurancemarket σού δίνει τη λύση ασφάλισης που ψάχνεις. Δοκίμασέ μας σήμερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου