Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Νοθευμένη Βενζίνη: Συμπτώματα

Νοθευμένη Βενζίνη: Συμπτώματα

Νοθευμένη Βενζίνη: Συμπτώματα

Η νοθευμένη βενζίνη αποτελεί βασική ανησυχία σε κάθε ανεφοδιασμό, μιας και αν σου τύχει, θα επηρεάσει σημαντικά την απόδοση και τη μακροζωία του αυτοκινήτου σου. Το νοθευμένο καύσιμο εκτός από κακές επιδόσεις του οχήματος, μπορεί να προκαλέσει και βλάβη στον κινητήρα, αν αφεθεί για πολύ καιρό.

Παρακάτω, θα εξετάσουμε τα συχνότερα συμπτώματα της νοθευμένης βενζίνης, ώστε ως οδηγός, να γνωρίζεις εκ των προτέρων όλα τα ύποπτα σημάδια. Διακρίνεις αργή επιτάχυνση, ασταθές ρελαντί μέχρι και μειωμένη ισχύ του οχήματος; Τότε, πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνεις.

Τι είναι η νοθευμένη βενζίνη και πώς μπορεί να βλάψει το όχημά σου;

Η νοθευμένη βενζίνη είναι μια παράνομη αλλαγή στη σύνθεση της βενζίνης από ανεπίσημους πωλητές, οι οποίοι προσθέτουν συνήθως φθηνά αλλά επικίνδυνα χημικά. Το χειρότερο είναι ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να διακρίνουν με το μάτι τη νοθευμένη βενζίνη, καθώς έχει εμφανώς το ίδιο χρώμα με την κανονική βενζίνη.

Αυτή η παραβίαση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον κινητήρα του οχήματός σου, όπως η εξάντληση του καταλύτη, η διάβρωση των εσωτερικών εξαρτημάτων και η μείωση της διάρκειας ζωής του κινητήρα.

Συνήθη συμπτώματα νοθευμένης βενζίνης στο αυτοκίνητό σου

Η νοθευμένη βενζίνη μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στο όχημά σου. Μερικά συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου,
  • τον απρόσμενο σβήσιμο του κινητήρα και
  • θόρυβο κρούσης στο χώρο του κινητήρα.

Αν αντιμετωπίζεις τέτοια προβλήματα, είναι σημαντικό να το ελέγξεις σε κάποιο συνεργείο για να προστατεύσεις το όχημά σου.

Νοθευμένη βενζίνη: Τι να κάνω σε αυτή την περίπτωση;

Με τη χρήση νοθευμένης βενζίνης μπορεί να προκληθεί μια σειρά από ανεπιθύμητα προβλήματα στο όχημά σου, όπως μη ομαλή λειτουργία κινητήρα, απώλεια ισχύος, θορυβώδη εκκίνηση και περισσότερες εκπομπές καυσαερίων.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο:

  • Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου και οδήγησε με μέτριες στροφές στον κινητήρα.
  • Σβήσε τον κινητήρα για να μην προκληθεί ζημιά.
  • Κάλεσε άμεσα την Οδική Βοήθεια ώστε το αυτοκίνητο να μεταφερθεί σε συνεργείο για να αδειάσει το ρεζερβουάρ και να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καθαρισμού.

Πιθανές αιτίες νοθευμένης βενζίνης

Το πρόβλημα της νοθευμένης βενζίνης αποτελεί έναν ανησυχητικό παράγοντα για τη λειτουργία των αυτοκινήτων. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τη νοθεία της βενζίνης, από τη σκόνη και τη βρωμιά στις δεξαμενές έως την κακή διαχείριση των προϊόντων από τους προμηθευτές.

Είναι σημαντικό να ενημερωθούμε γι’ αυτό το ζήτημα και να προσέχουμε την ποιότητα της βενζίνης που εισέρχεται στο αυτοκίνητό μας. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια βενζινάδικα με νοθευμένα καύσιμα τα οποία κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών. Οπότε σε αυτό η καλύτερη λύση είναι να προμηθεύεσαι καύσιμο από πρατήρια που πραγματικά εμπιστεύεσαι.

Πού μπορώ να απευθυνθώ αν έβαλαν στο όχημα νοθευμένη βενζίνη;

Αν υποπτεύεσαι ότι έβαλαν νοθευμένο καύσιμο στο όχημά σου, τότε μπορείς να απευθυνθείς στο Τμήμα Μετρολογίας της Περιφερειακής Ενότητας που ανήκεις, δηλαδή την Νομαρχία. Αν τελικά είναι το καύσιμο νοθευμένο, τότε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα συνεχίσει τις διαδικασίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων σου.

Αρμόδιες για τους ελέγχους στα πρατήρια είναι οι υπηρεσίες εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), καθώς επίσης και το ΣΔΟΕ. Ακόμα, αν έχεις ασφαλιστεί για αυτό τον κίνδυνο (νοθευμένο καύσιμο) τότε επικοινώνησε με την ασφαλιστική σου άμεσα για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Με καλύπτει η ασφάλεια για νοθευμένο καύσιμο;

Η ασφάλεια μπορεί να σε καλύψει και στην περίπτωση που πας σε ένα πρατήριο και τελικά βάλεις νοθευμένη βενζίνη. Βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι, να έχεις την αντίστοιχη κάλυψη στο συμβόλαιό σου. Έλεγξε αν έχεις την κάλυψη για λανθασμένο/ νοθευμένο καύσιμο ώστε ακόμα και αν σου τύχει κάτι τέτοιο, να μην επιβαρυνθείς με νέα έξοδα.

Η ποιότητα της βενζίνης που επιλέγουμε για τα οχήματά μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοση και τη διάρκεια ζωής τους. Εάν λοιπόν παρατηρήσεις αλλαγές στη λειτουργία του αυτοκινήτου σου, όπως ασυνήθιστες διακυμάνσεις ή μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, σιγουρέψου για τη βενζίνη που αγόρασες γιατί μάλλον δεν ήταν καλής ποιότητας!

Η ασφάλειά σου είναι προτεραιότητά μας. Όπως και το να νιώθεις ασφαλής ακόμα και αν προμηθευτείς νοθευμένο καύσιμο. Γι’ αυτό, μπες στο insurancemarket.gr, διάλεξε ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη νοθευμένου καυσίμου, και ξέγνοιασε!

Διάβασε επίσης:

Ποια είναι τα συμπτώματα για πρόβλημα στην τρόμπα βενζίνης;

Τι σημαίνουν οι θόρυβοι του αυτοκινήτου;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου