Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Αύξηση ασφαλίστρων μετά από ατύχημα: Τι να περιμένεις

Αύξηση ασφαλίστρων μετά από ατύχημα: Τι να περιμένεις

αύξηση ασφαλίστρων μετά από ατύχημα

Λογικά θα έχεις ακούσει ότι υπάρχει μια αύξηση ασφαλίστρων μετά από ατύχημα που θα προκληθεί με δική σου υπαιτιότητα. Και είναι αλήθεια, οι ασφαλιστικές ορίζουν ότι οι οδηγοί που προκαλούν ατυχήματα με το όχημά τους, επιβαρύνονται με πιο υψηλά κόστη ασφάλισης.

Αλλά πώς υπολογίζεται η αύξηση; Πότε ανεβαίνουν τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου και τελικά, υπάρχει τρόπος να το γλιτώσεις; Όλα αυτά θα επιχειρήσουμε να σου απαντήσουμε παρακάτω.

Πότε αυξάνονται τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου;

Τι επηρεάζει τα ασφάλιστρα και πότε θα δεις αύξηση; Η ασφάλεια αυτοκινήτου μπορεί να ακριβύνει για δύο βασικούς λόγους:

  1. Οι δυνάμεις της αγοράς. Όσο αυξάνεται η κίνηση στους δρόμους ή και παρατηρούνται αυξήσεις τροχαίων ατυχημάτων, είναι λογικό να ανεβαίνουν και τα ασφάλιστρα, καθώς οι ασφαλιστικές αξιολογούν διαφορετικά τους κινδύνους.
  2. Η συχνότητα εμπλοκής σε ατυχήματα με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου. Αν εμπλέκεσαι σε ατυχήματα με δική σου ευθύνη, η ασφαλιστική σου θα κάνει αύξηση των ασφαλίστρων.

Πώς λειτουργεί η αύξηση ασφαλίστρων μετά από ατύχημα;

Η αύξηση ασφαλίστρων αυτοκινήτου αποφασίζεται βάσει μίας παραμετρικής μεθόδου που ουσιαστικά συνθέτει το «προφίλ κινδύνου» του οδηγού-ασφαλισμένου.

Ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας για το προφίλ κινδύνου είναι η συχνότητα των ατυχημάτων που προκαλεί ο οδηγός και κατά συνέπεια το πού βρίσκεται στην κλίμακα του bonus malus.

Το Bonus Malus χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 1 ως το 10. Όσο πιο κοντά στο 1 βρίσκεσαι, τόσο καλύτερο είναι το προφίλ κινδύνου σου. Συνεπώς, έχεις πιο προνομιακή μεταχείριση από την ασφαλιστική εταιρεία στα ασφάλιστρά σου.

Στο 10 βρίσκονται οι οδηγοί που προκαλούν συχνότερα ατυχήματα, αυτοί δηλαδή που είναι πιθανότερο να δουν αύξηση ασφαλίστρων αυτοκινήτου.

Αντίστοιχα, στο 1 βρίσκονται οδηγοί με χαμηλότερα ασφάλιστρα, άρα πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Πότε θα φανεί η αύξηση ασφαλίστρων αυτοκινήτου;

Δε θα δεις αύξηση μια μέρα μετά το ατύχημα, φυσικά. Εφόσον ανέβεις κατηγορία στο σύστημα bonus malus, θα δεις πως ανεβαίνουν τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, όταν έρθει η ώρα της ανανέωσης ασφάλειας.

Σε αυτό το σημείο ίσως σκεφτείς πως αν ανανεώσεις συμβόλαιο με μια νέα ασφαλιστική εταιρεία, θα λυθεί το πρόβλημα.

Γράψε απευθείας άκυρο, γιατί το σύστημα δεν λειτουργεί έτσι. Εφόσον ανέβεις κατηγορία μετά από ατύχημα ή ατυχήματα που προκάλεσες, θα δεις αύξηση ασφαλίστρων σε όποια ασφαλιστική κι αν πας.

Πώς θα αποφύγεις το να ανέβουν τα ασφάλιστρα;

Χρειάζεσαι μόνο ένα πράγμα: Την κάλυψη προστασίας bonus malus στο ασφαλιστήριό σου! Αν έχεις την κάλυψη αυτή, τότε προστατεύεσαι από το να ανέβεις κατηγορία στο σύστημα, ακόμα κι αν προκληθούν με ευθύνη σου ένα ή δύο ατυχήματα το χρόνο (ανάλογα με τους όρους της ασφαλιστικής).

Πολύ χρήσιμη κάλυψη, μπορείς να τη βρεις σε πολλά πακέτα, όπως σε πακέτα μικτής ασφάλειας, πυρός – κλοπής, ακόμα και σε κάποιες προσφορές βασικής ασφάλειας.

Οπότε, αν έχεις ασφάλεια με κάλυψη προστασίας bonus malus και προκληθεί ένα ατύχημα με υπαιτιότητά σου, δεν θα δεις αύξηση ασφαλίστρων αυτοκινήτου στην επόμενη ανανέωση.

Πώς η κίνηση στους δρόμους επηρεάζει τις τιμές ασφαλίστρων;

Πολλή κίνηση στο δρόμο σημαίνει και περισσότερα ατυχήματα. Αυτός είναι ο λόγος που η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν αυξημένα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, σε σχέση με την επαρχία.

Βέβαια, ισχύει και το αντίθετο, δηλαδή μειωμένη κίνηση στους δρόμους μπορεί να σημαίνει μειωμένα ασφάλιστρα. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η περίοδος του lockdown λόγω κορονοϊού. Κατά τη διάρκειά του, πολλές εταιρείες μείωσαν τα ασφάλιστρά τους ή έκαναν ειδικές εκπτώσεις, με σκοπό οι οδηγοί να παραμείνουν ασφαλισμένοι, χωρίς όμως να τους κοστίζει ακριβά.

Έπειτα, με το άνοιγμα των μετακινήσεων, η κίνηση στους δρόμους αυξήθηκε ξανά (όπως και τα ατυχήματα) και το ίδιο έκαναν τα ασφάλιστρα.

Τώρα ξέρεις τι ισχύει για την αύξηση ασφαλίστρων μετά από ατύχημα και πότε άλλοτε ανεβαίνουν τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου. Αν θέλεις να μην αυξηθεί το κόστος της ασφάλειάς σου μετά από ένα ατύχημα, έχουμε τη λύση.

Έλα στο insurancemarket, σύγκρινε με ένα κλικ προσφορές από αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες και βρες το πακέτο με κάλυψη προστασίας bonus malus που χρειάζεσαι. Μέσα σε 5’ έχεις το συμβόλαιο στο email σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου