Αρχική / Η Ομάδα Μας / Fun Facts / Πώς σε επηρεάζει η μουσική όταν οδηγείς;

Πώς σε επηρεάζει η μουσική όταν οδηγείς;

μουσική και οδήγηση

Το κλειδί για μία τέλεια και απολαυστική οδήγηση είναι η καλή μουσική. Όμως, η μουσική έχει μερικές ενδιαφέρουσες επιπτώσεις στην οδήγησή σου.

Ακόμη και αν νομίζεις ότι η μουσική είναι τελείως αβλαβής κατά την οδήγηση, ο εγκέφαλός σου επηρεάζεται από τα τραγούδια που ακούς, όποιο κι αν είναι το είδος μουσικής, από Mozart μέχρι και AC/DC.

Πώς, όμως, η μουσική επηρεάζει την επίδοσή σου στην οδήγηση;

Ρυθμός μουσικής

Η οδήγηση απαιτεί συγκέντρωση και ο ρυθμός της μουσικής μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ τη συγκέντρωσή σου στο δρόμο.

Έρευνες έδειξαν ότι οι οδηγοί που ακούν μουσική με πολύ γρήγορο ρυθμό αυξάνουν και την ταχύτητά τους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας θέλει να επιταχύνει για να ταιριάξει το ρυθμό της οδήγησης με το ρυθμό της μουσικής. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι η πιο αργή μουσική είναι η λύση, αφού η αργή μουσική οδηγεί τον οδηγό σε υπερβολική χαλάρωση. Οπότε χρειάζεται μία μέση λύση!

Οι ειδικοί προτείνουν η μουσική που ακούμε να συμβαδίζει με τους καρδιακούς μας ρυθμούς. Έτσι, θα είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο τιμόνι.

Χρόνος αντίδρασης

Ο χρόνος αντίδρασης είναι εξαιρετικά σημαντικός στην οδήγηση και πρέπει να είναι άμεσος προκειμένου να αποφύγεις ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Συγκεκριμένα είδη μουσικής αλλά και η ένταση που ακούμε επηρεάζουν εκπληκτικά τον χρόνο αντίδρασης. Ίσως και εσύ να δυναμώνεις συχνα την ένταση και ειδικά όταν ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι!

Όμως κάθε φορά που αυξάνεται η ένταση μειώνεις και τις οδηγικές σου ικανότητες αφού απομονώνεσαι από τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος όπως μία κόρνα ή ένα φρενάρισμα. Παράλληλα, αυξάνεται η προσπάθεια που απαιτείται από εσένα για την αντιμετώπιση κινδύνων που θα αντιμετωπίσεις στην οδήγηση.

Το είδος της μουσικής

Το αγαπημένο σου μουσικό είδος, ο ρυθμός αλλά και η ένταση που ακούς λένε πολλά για εσένα.

Ενδεικτικά, έρευνες έχουν δείξει ότι οι οδηγοί που ακούν:

  • Jazz είναι πιο πιθανό να λάβουν πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα.
  • Hard rock είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε μία σύγκρουση αλλά δείχνουν βελτιωμένους χρόνους αντίδρασης.
  • Κλασική μουσική, οδηγούν με περισσότερη ασφάλεια.

Απόσπαση προσοχής

Υπάρχουν τραγούδια που μας επηρεάζουν ψυχολογικά, που μας βυθίζουν σε σκέψεις, που τα ακούμε και θέλουμε να ξεφαντώσουμε. Αυτά μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις ικανότητες οδήγησης αφού η προσοχή μας πρέπει να είναι αποκλειστικά στο δρόμο.

Σύμφωνα με μία μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τραγούδια που δεν άρεσαν καθόλου στους συμμετέχοντες επηρέασαν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα οδήγησής τους.

Διατήρησε, λοιπόν, τις άφθονες ευεργετικές ιδιότητες που έχει η μουσική, όπως την καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων και την βοήθεια που σου προσφέρει στο να εσιάσεις περισσότερο στην ασφαλή οδήγηση και φρόντισε να μην σου αποσπά την προσοχή!

Απόλαυσε την αγαπημένη σου μουσική, διασκέδασε με προσοχή και παράμεινε ασφαλής στο δρόμο!

🎧 Άκουσε επίσης: Στο-Λύσαμε The Podcast


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου