Αρχική / Η Ομάδα Μας / Εταιρικά Νέα / Τι αλλαγές έφερε το 2021 σε Ασφάλεια, Ενέργεια & Χρήμα;

Τι αλλαγές έφερε το 2021 σε Ασφάλεια, Ενέργεια & Χρήμα;

Το 2021 πήρε τη σκυτάλη της πανδημίας από το 2020 με τις συνέπειές της να εξακολουθούν να είναι εμφανείς. Όπως είναι φυσικό, η χρονιά που μας πέρασε έφερε αλλαγές σε όλους τους τομείς με την ασφάλεια, την ενέργεια αλλά και το χρήμα (τραπεζικά προϊόντα) να μη λείπουν από το τοπίο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής που έφερε η πανδημία ήταν η τάση του καταναλωτή να επιλέγει να πραγματοποιεί όλες του τις υποχρεώσεις online. Αυτό έφερε μεγάλη αποσυμφόρηση σε πολλές υπηρεσίες αφού οι ουρές και οι αναμονές εξαφανίστηκαν!

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και η ασφάλεια, αφού πολλοί οδηγοί στην Ελλάδα που ασφαλίζονταν μέσω “παραδοσιακού” ασφαλιστή, προτίμησαν την ασφάλιση online. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και στον τομέα της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών προϊόντων, αφού πολλοί καταναλωτές επέλεξαν να αλλάξουν πάροχο ή να συγκρίνουν τα δάνεια της αγοράς μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τους.

Το Ιnsurancemarket, η μεγαλύτερη υπηρεσία σύγκρισης και αγοράς ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα, δημοσίευσε για 4η συνεχή χρονιά το ετήσιο Report του το οποίο βασίζεται στις αναζητήσεις και τις επιλογές των 1.500.000+ χρηστών της πλατφόρμας του.

Φέτος, εκτός από τις αλλαγές στον ασφαλιστικό τομέα, στο Report περιλαμβάνονται και δεδομένα για την ενέργεια αλλά και το χρήμα.

Παρακάτω λοιπόν υπάρχουν μερικά σημεία που παρουσίασαν ενδιαφέρον:

Τι άλλαξε στον χώρο της ασφάλισης το 2021;

#1 Το μέσο ασφάλιστρο μειώθηκε!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Insurancemarket, το 2020 τα ασφάλιστρα είχαν ήδη αρχίσει την πτωτική τάση σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου ήταν 155,3€ / έτος και το μέσο ασφάλιστρο μηχανής ήταν 86,8€ / έτος. *

Το 2021 το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου έπεσε στα 140,12€ / έτος και το μέσο ασφάλιστρο μηχανής στα 80,7€/ έτος!

Πώς προέκυψε αυτό; Μπορεί μετά το lockdown να κυκλοφόρησαν ξανά τα αυτοκίνητα στους δρόμους, όμως η ζήτηση για νέα συμβόλαια ήταν αρκετά περιορισμένη με αποτέλεσμα να μειωθούν κι άλλο τα ασφάλιστρα.

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός στην ασφαλιστική αγορά είναι πλέον μεγάλος, με αποκορύφωμα τις περιόδους των εκπτώσεων (Black Friday & Cyber Week).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα χαμηλότερα ασφάλιστρα για τους καταναλωτές και μεγαλύτερη ανακούφιση για την τσέπη τους!

*αφορά το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου / μηχανής για τα βασικά πακέτα!

#2 Αυξήθηκαν τα συμβόλαια με οδική βοήθεια & θραύση κρυστάλλων!

Η Οδική Βοήθεια δεν είναι υποχρεωτική κάλυψη, είναι όμως πολύτιμη. Αν ακινητοποιηθεί το όχημά σου λόγω βλάβης, ελαστικών, βενζίνης ή άλλων απροόπτων, η Οδική Βοήθεια θα έρθει και θα το μετακινήσει.

Αν η επισκευή μπορεί να γίνει επιτόπου, τότε γίνεται. Διαφορετικά, θα σου ρυμουλκήσουν το όχημα σε συνεργαζόμενο συνεργείο της ασφαλιστικής σου. Η Ελλάδα έχει τον 4ο γηραιότερο στόλο οχημάτων στη Ευρώπη, οπότε η οδική βοήθεια είναι απλά must!

Ακόμη, η θραύση κρυστάλλων είναι αυτή που θα καλύψει τα κόστη επισκευής & αντικατάστασης των κρυστάλλων του οχήματος από τυχαίο συμβάν. Και γιατί αποτέλεσε τη δεύτερη πιο δημοφιλή κάλυψη; Επειδή για ένα πολύ μικρό κόστος, μπορεί να καλυφθεί ένας πολύ ακριβός κίνδυνος, το να χρειαστεί αλλαγή στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου.

#3 Αυξήθηκαν τα ετήσια ασφαλιστήρια συμβόλαια!

Η αυξητική τάση των συμβολαίων ετήσιας διάρκειας είχε ξεκινήσει από το 2020, όμως το 2021 τα ετήσια συμβόλαια βρέθηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων οδηγών έναντι της εξάμηνης, της τρίμηνης και της ετήσιας διάρκειας.

Ο λόγος; Η ετήσια ασφάλεια έχει το χαμηλότερο ασφάλιστρο ανά μήνα και είναι έως και 20% φθηνότερη από την εξάμηνη διάρκεια. Επιπλέον, στο insurancemarket.gr υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης με έως 12 άτοκες δόσεις.

Αυτοί και μόνο είναι αρκετοί λόγοι για να οδηγήσουν τους οδηγούς στην επιλογή ενός συμβολαίου με ετήσια διάρκεια.

Τι ΔΕΝ άλλαξε στο χώρο της ασφάλισης;

Υπήρξαν και πολλά πράγματα, τα οποία δεν άλλαξαν. Για παράδειγμα:

  1. Τα ακριβότερα ασφάλιστρα (κατά μέσο όρο) φαίνεται πως τα έχει η Αττική. Τα πιο οικονομικά ασφάλιστρα φαίνεται να τα έχει το Βόρειο Αιγαίο.
  2. Άνδρες και γυναίκες πληρώνουν τα ίδια ασφάλιστρα. Βάσει νομοθεσίας δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση λόγω φύλου.
  3. Το πιο δημοφιλές χρώμα αυτοκινήτου στην Ελλάδα παραμένει το μαύρο. Ακολουθείται από το ασημί, το μπλε, το γκρι και το λευκό.
  4. Η πλειοψηφία των οδηγών επιλέγει σταθερά το βασικό πακέτο ασφάλισης. Η μικτή ασφάλεια προσφέρει τα περισσότερα, αλλά λόγω κόστους παραμένει τελευταία στις προτιμήσεις.

Τι έγινε στην ασφάλεια κατοικίας το 2021;

Στο insurancemarket, εκτός από ασφάλεια αυτοκινήτου μπορείς να βρεις και ασφάλεια κατοικίας. Με βάση λοιπόν τα συμβόλαια κατοικίας που εκδίδονται μέσω της πλατφόρμας, υπήρξαν τα εξής ευρήματα:

  • Πάνω από τα μισά συμβόλαια κατοικίας που εκδόθηκαν ήταν για την Αττική. Δεύτερη στην έκδοση ασφάλειας κατοικίας ήρθε η Θεσσαλονίκη ενώ ακολούθησε η Μαγνησία, η Λάρισα και η Αχαΐα με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά.
  • Οι περισσότεροι κάνουν ασφάλεια κατοικίας επειδή είναι δανειολήπτες και τους υποχρεώνει η τράπεζα.
  • Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει το ύψος των ασφαλίστρων είναι η αξία του ακινήτου η οποία διαμορφώνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και την ποιότητα κατασκευής.

Ενέργεια & Χρήμα: Ποιοι ήταν οι δημοφιλέστεροι πάροχοι και ποια τα πιο περιζήτητα τραπεζικά προϊόντα;

Μια νέα προσθήκη στο Report του insurancemarket είναι αυτή της μελέτης της αγοράς ενέργειας και των χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Όσον αφορά την ενέργεια, φάνηκε ότι το 2021 επέλεξαν πολλοί να αλλάξουν πάροχο, κυρίως λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές του λογαριασμού ρεύματος και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Στην πλατφόρμα σύγκρισης παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου του insurancemarket.gr, οι 3 πιο δημοφιλείς πάροχοι ήταν οι ΗΡΩΝ, Φυσικό αέριο Ελληνική εταιρεία & Volterra.

Στον τομέα του χρήματος, η σύγκριση στεγαστικών δανείων απασχόλησε πολύ τους καταναλωτές το 2021, αφού αποτέλεσε το 60% των συγκρίσεων στα τραπεζικά προϊόντα του insurancemarket Money.

Αν θέλεις κι εσύ να συνδυάσεις την αξιοπιστία με οικονομικές προσφορές, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συγκρίνεις πριν αγοράσεις! Στο insurancemarket.gr βρίσκεις και συγκρίνεις δωρεάν ασφάλεια, ενέργεια και χρηματοοικονομικά προϊόντα από όπου κι αν βρίσκεσαι!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου