Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Μηχανή / Ασφαλής οδήγηση με μηχανή το καλοκαίρι: 8+1 Tips

Ασφαλής οδήγηση με μηχανή το καλοκαίρι: 8+1 Tips

οδήγηση μηχανής

Πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και φυσικά ξεκινά ο προγραμματισμός για διακοπές.

Είναι η καλύτερη στιγμή, λοιπόν, για να κάνεις βόλτες ή να πας μία εκδρομή με τη μοτοσυκλέτα παρέα με τους φίλους σου. Αλλά όλα αυτά συνοδεύονται με μία φοβερή ζέστη και κάπως έτσι ξεκινούν τα προβλήματα σχετικά με τον σωστό εξοπλισμό που χρειάζεται να έχεις για να είσαι άνετα και ασφαλής όταν οδηγείς.

Οι συνθήκες των αυτοκινητόδρομων επηρεάζουν την οδήγηση μας όλες τις στιγμές του χρόνου και μπορούν να προκληθούν ατυχήματα εξαιτίας τους είτε και κατά λάθος, ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες.

Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να είσαι καλά εξοπλισμένος προκειμένου να μην συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές για να έχεις ένα άνετο, ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι με τη μηχανή σου!

1. Έλεγχος στη μηχανή

Εάν έχει περάσει κάποιο διάστημα από τότε που έλεγξες τελευταία φορά τη μηχανή σου, μην το αμελήσεις άλλο. Ένα πλήρες service στη μηχανή σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Ειδικά λόγω της ζέστης του καλοκαιριού χρειάζεται να προσέξεις το σύστημα ψύξης όλων των λειτουργιών της μηχανής που παράγουν θερμότητα (ψυγείο, φρένα , συμπλέκτης). Επίσης έλεγξε άμεσα τα ελαστικά, την πίεση του αέρα, τους προβολείς, τα φώτα, την αλυσίδα κτλ.

2. Επένδυσε στον εξοπλισμό

Το καλοκαίρι τα ρούχα για τη μηχανή είναι άβολα και ζεστά. Για αυτό το λόγο οι περισσότεροι οδηγοί μοτοσυκλέτας, ντύνονται σύμφωνα με τον καιρό καθώς θέλουν να μείνουν δροσεροί όσο γίνεται. Όμως φορώντας ακατάλληλα ρούχα και παπούτσια μπορεί να είναι μοιραίο ακόμα και στις πιο κοντινές αποστάσεις. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να φοράς ειδικά ρούχα για την οδήγηση της μηχανής! Υπάρχουν πολλές επιλογές ρούχων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον ζεστό καιρό:

Το κράνος

Το κράνος είναι το πιο σημαντικό αντικείμενο για την ασφάλεια σου και είναι απαραίτητο ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία και το κλίμα που έχουμε και πρέπει να το φοράμε πάντα.

Ειδικά το καλοκαίρι, εκτός από την προστασία που παρέχει σε περίπτωση πτώσης, το κράνος είναι απαραίτητος εξοπλισμός εξαιτίας και των εντόμων.

Επίσης, μας διατηρεί δροσερούς, δεν μας τυφλώνει ο ήλιος και η σκόνη δεν φτάνει στα μάτια μας ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν κράνη προσαρμοσμένα και ειδικά σχεδιασμένα για το καλοκαίρι.

Το αντιανεμικό

Αρκετά σημαντικό το καλοκαίρι είναι να έχεις μαζί σου ένα αντιανεμικό!

Το να οδηγείς μηχανή με κοντομάνικο είναι επικίνδυνο εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών στο θέμα της ασφάλειας αλλά και λόγω των εντόμων και της ζέστης.

Πλέον υπάρχουν τα καλοκαιρινά αντιανεμικά που είναι ειδικά προσαρμοσμένα για συνθήκες περιβάλλοντος με υψηλή θερμότητα, είναι πολύ δροσερά και προστατεύουν το πάνω μέρος του σώματος από την έκθεση στον ήλιο.

Το παντελόνι

Η επιλογή του κατάλληλου παντελονιού είναι επίσης αρκετά σημαντική για να μην μένουν εκτεθειμένα τα πόδια.

Τα προστατευτικά γάντια

Όπως και τα αντιανεμικά, τα καλοκαιρινά γάντια είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις συνθήκες του καλοκαιριού προκειμένου να έχεις μία άνετη και απολαυστική οδήγηση.

Τα γάντια είναι απαραίτητα τόσο για να μην ιδρώνει το χέρι σου στο τιμόνι κατά την οδήγηση όσο και για την προστασία σου σε περίπτωση πτώσης.

Τα παπούτσια

Είναι αναγκαίο να φοράς τα κατάλληλα παπούτσια.

Εάν δεν φοράς τουλάχιστον αθλητικά παπούτσια, τότε μπορεί να υπάρξει άσχημη εξέλιξη όχι μόνο σε περίπτωση πτώσης αλλά ακόμη και το να γλιστρήσεις μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Υπάρχουν, επίσης, ειδικά σχεδιασμένα και άνετα παπούτσια για το καλοκαίρι!

Μπορεί να φαίνεται ενοχλητικό το να φοράς περισσότερο εξοπλισμό το καλοκαίρι αλλά είναι απαραίτητο για την ασφάλεια σου!

3. Εξασφάλισε την ασφάλειά σου

Εάν η ασφάλιση για τη μοτοσυκλέτα σου έχει λήξει, πρέπει να την ανανεώσεις άμεσα πριν οδηγήσεις ξανά.

Πέρα από το να εξασφαλίσεις ότι έχεις την βασική ασφάλεια μοτοσυκλέτας, βεβαιώσου ότι έχεις συμπεριλάβει βασικές καλύψεις όπως η οδική βοήθεια, η κάλυψη πυρός, ολικής & μερικής κλοπής κ.α.

Βεβαιώσου επίσης ότι η ασφάλειά σου καλύπτει το πλήρες κόστος της μοτοσυκλέτας σου αλλά και όποιες αναβαθμίσεις έχεις κάνει.

4. Έλεγξε τον καιρό

Επειδή είναι καλοκαίρι, δεν σημαίνει ότι ο καιρός θα είναι ιδανικός για οδήγηση στη μηχανή. Τα βράδια είναι πιο δροσερά από τη μέρα και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να οδηγείς όταν αισθάνεσαι λιγότερο ντυμένος. Έλεγξε, επίσης, εάν υπάρχει πρόβλεψη βροχής, ανέμου ή υπερβολικής θερμότητας.

5. Παράμεινε ορατός

Καθώς προετοιμάζεσαι να οδηγήσεις αυτό το καλοκαίρι, έχε ως προτεραιότητα το να είσαι ορατός κατά την οδήγηση!

Βεβαιώσου ότι διατηρείς την κατάλληλη απόσταση μεταξύ εσένα και των οχημάτων γύρω σου, προσέχοντας τις αποστάσεις φρεναρίσματος και τις προσπεράσεις.

Διασφάλισε ότι όλα τα φώτα σου λειτουργούν και επένδυσε σε ρούχα που δημιουργούν πρόσθετη ορατότητα τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

6. Να γνωρίζεις τα όρια της μηχανής σου

Το να γνωρίζεις τα όρια της μηχανής σου είναι απαραίτητο για ασφαλή οδήγηση. Αυτό περιλαμβάνει την ταχύτητα, την απόσταση και τις καιρικές συνθήκες.

Επίσης, φρόντισε να παρκάρεις τη μοτοσυκλέτα σου σε σκιά. Η ζέστη έχει επιπτώσεις στα ελαστικά, στα πλαστικά αλλά και στο ρεζερβουάρ, εξατμίζοντας έτσι την βενζίνη.

Εάν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, άπλωσε μία πετσέτα ώστε να καλύπτονται τα σημεία που δεν πρέπει να εκτίθενται στη ζέστη.

7. Να είσαι προετοιμασμένος για τους συνεπιβάτες

Αν θέλεις να κάνεις ταξίδι με συνεπιβάτη βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος για την συντροφιά τους, δηλαδή να διαθέτεις δεύτερο κράνος και δεύτερο εξοπλισμό.

Καλή ιδέα θα ήταν να προνοήσεις και να δώσεις στον συνεπιβάτη και αντικλείδια, καθώς στις διακοπές δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να χαθούν τα κλειδιά.

8. Πρόσεξε τον εαυτό σου

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξεις να μην αφυδατωθείς καθώς έτσι μειώνονται τα αντανακλαστικά και η αντίληψη.

Φρόντισε, λοιπόν, να πίνεις αρκετό νερό, να καταναλώνεις φρούτα ή κάποιο άλλο ανάλογο σνακ και να κάνεις συχνές στάσεις για να ξεκουραστείς.

📌 Διάβασε επίσης: Φροντίδα Ατυχήματος: Ένας πραγματικός σύμμαχος μετά από ατύχημα!

9. Να οδηγείς προσεκτικά

Κατά την οδήγηση της μηχανής η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα κύριο μέλημά μας.

Βεβαιώσου ότι οδηγείς με ασφάλεια, πρόσεξε το πώς οδηγείς στην κίνηση στους δρόμους και να οδηγείς σύμφωνα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Ειδικά όταν οδηγείς σε δρόμους που δεν γνωρίζεις πρέπει να είσαι ακόμα πιο προσεκτικός.

Μειώνοντας λίγο τον ενθουσιασμό σου στον ρυθμό οδήγησης, μειώνεται και η ένταση της ταχύτητας, μειώνοντας αντίστοιχα τις πιθανότητες για την πρόκληση ενός ατυχήματος και αποκτώντας μία σταθερότητα στην οδήγηση.

Καλές βόλτες! 🏍️


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια μηχανής

Ασφάλεια Μηχανής Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου