Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ζυγοστάθμιση – ευθυγράμμιση αυτοκινήτου: Πώς γίνεται;

Ζυγοστάθμιση – ευθυγράμμιση αυτοκινήτου: Πώς γίνεται;

Ζυγοστάθμιση - Ευθυγράμμιση αυτοκινήτου: Ποιες οι διαφορές;

Σου έχει τύχει ποτέ το όχημά σου να “σε τραβάει” ελαφρά προς τη μία πλευρά του δρόμου και όσο κι αν προσπαθείς να το επαναφέρεις στην ευθεία, να συνεχίζει να παρεκκλίνει; Αν το αυτοκίνητό σου αλλάζει συστηματικά την πορεία του, τότε χρειάζεται ευθυγράμμιση ή ζυγοστάθμιση;

Εδώ θα βρεις πληροφορίες για το πότε και πώς γίνεται η ζυγοστάθμιση και ευθυγράμμιση των τροχών, δύο τελείως διαφορετικές μηχανολογικές εργασίες που δεν πρέπει να παραλείπονται όταν το πρόβλημα προκύψει και για το ποια από τις δύο τελικά χρειάζεσαι.

Τι είναι η ευθυγράμμιση στο αυτοκίνητο;

Όταν μιλάμε για ευθυγράμμιση τροχών εννοούμε την επαναφορά της γωνίας των τροχών στις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκίνητου. Το αυτοκίνητό σου χρειάζεται ευθυγράμμιση όταν, όπως είπαμε και στην εισαγωγή, “σε τραβά” αριστερά ή δεξιά από την κανονική πορεία σου. Δηλαδή όταν παρεκκλίνει σε:

 • ευθεία πορεία,
 • σε καλό δρόμο,
 • με ελάχιστο αέρα ή όταν
 • τα ελαστικά του οχήματος φθείρονται ανομοιόμορφα.

Η διαδικασία της ευθυγράμμισης είναι απλή, σύντομη και απαραίτητη, συμβάλλοντας στη διατήρηση του αυτοκινήτου σου σε άριστη κατάσταση, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις μια ομαλή και ασφαλή οδήγηση. Σωστά ευθυγραμμισμένοι τροχοί σού προσφέρουν:

 • καλύτερο κράτημα του αυτοκινήτου στον δρόμο,
 • προστασία των ελαστικών από ανομοιόμορφη & γρήγορη φθορά, και το σημαντικότερο,
 • εξοικονόμηση καυσίμων!

Τι είναι η ζυγοστάθμιση αυτοκινήτου;

Από την άλλη, η ζυγοστάθμιση τροχών επιτρέπει στους τροχούς να περιστρέφονται χωρίς να προκαλούνται μεγάλες δονήσεις και άσκοποι κραδασμοί.

Πότε κάνω ζυγοστάθμιση αυτοκινήτου & πόσο διαρκεί;

Η ζυγοστάθμιση έχει να κάνει με την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του ελαστικού σε σχέση με τον τροχό. Ένας τροχός απαιτεί ζυγοστάθμιση όταν κάποιο σημείο της επιφάνειας του είναι πιο βαρύ ή ελαφρύ σε σχέση με το υπόλοιπο. Αυτό που εσύ θα νιώσεις είναι κραδασμός.

Επίσης, ζυγοστάθμιση αυτοκινήτου κάνεις όταν αντικαταστήσεις ένα φθαρμένο ή κατεστραμμένο ελαστικό, ή όταν αλλάξεις και τα τέσσερα με καινούρια. Η διαδικασία της ζυγοστάθμισης είναι ακόμα πιο γρήγορη από αυτή της ευθυγράμμισης, με τον τεχνικό να φροντίζει για το ομοιόμορφο βάρος του τροχού σε ειδικό μηχάνημα.

Πώς γίνεται η ευθυγράμμιση αυτοκινήτου;

Αρχικά, το όχημα περνά από το συγκλισιόμετρο. Στη συνέχεια, παρατηρείται αν το όχημα αποκλίνει από την ευθεία, για να εξακριβωθεί αν τελικά πρέπει να ευθυγραμμιστεί. Έπειτα, μπαίνει σε ράμπα και περνάει από ακτίνες λέιζερ. Με αυτό τον τρόπο εξακριβώνεται το μέγεθος σύγκλισης και απόκλισης του οχήματος.

Αν οι ενδείξεις είναι αρνητικές, τότε ο τεχνικός θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ευθυγραμμιστούν οι τροχοί. Ο έλεγχος και η ρύθμιση της ευθυγράμμισης δεν διαρκεί πάνω από μία ώρα. Βέβαια, ο χρόνος αυτός εξαρτάται και από τις ανάγκες ή το μέγεθος του αυτοκινήτου.

Πώς μπορεί η ευθυγράμμιση να επηρεάσει την απόδοση του αυτοκινήτου σου;

Η συνολική απόδοση μπορεί να επηρεαστεί από:

 • Την πιο γρήγορη φθορά των ελαστικών,
 • Τους κραδασμούς κατά την οδήγηση,
 • Μειωμένη επιτάχυνση ή απόδοση πέδησης, καθώς και
 • Αύξηση κατανάλωσης καυσίμου.

Ευθυγράμμιση αυτοκινήτου – Κόστος

Μπορείς να δεις πόσο κοστίζει η ευθυγράμμιση αυτοκινήτου με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, με τις τιμές να είναι ανάλογες του μοντέλου του οχήματός σου.

Ευθυγράμμιση ή ζυγοστάθμιση; Τι από τα δύο χρειάζομαι;

Υπάρχουν ορισμένα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι το αυτοκίνητό σου μπορεί να χρειάζεται κάποια από αυτές τις επιδιορθώσεις. Εάν οδηγείς στον αυτοκινητόδρομο και αισθάνεσαι ότι το αυτοκίνητό σου ταλαντεύεται ή απομακρύνεται προς τη μία πλευρά, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι χρειάζεσαι ευθυγράμμιση. Από την άλλη χρειάζεσαι ζυγοστάθμιση όταν αισθάνεσαι αναπήδηση, ταλάντωση ή κραδασμό σε κάποιον τροχό. Η ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση αυτοκινήτων είναι σημαντική για κάθε όχημα, ώστε να διατηρείται η απόδοσή του και η ασφάλεια που σου προσφέρει.

🔎 Ψάχνεις ασφάλεια και δεν βρίσκεις; Έλα στο insurancemarket, την #1 πλατφόρμα online σύγκρισης ασφαλειών, όπου έχουμε την ασφάλεια αυτοκινήτου που σου ταιριάζει και στις καλύψεις και στην τιμή!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου