Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Start & Stop Αυτοκινήτου: Τι είναι & πώς λειτουργεί;

Start & Stop Αυτοκινήτου: Τι είναι & πώς λειτουργεί;

Start & Stop Αυτοκινήτου

Το σύστημα start & stop είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα για την εξοικονόμηση καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όταν το αυτοκίνητο σταματάει, για παράδειγμα σε φανάρια ή λόγω κίνησης, τότε ο κινητήρας απενεργοποιείται, και όταν ο οδηγός είναι έτοιμος να ξεκινήσει, τότε και πάλι ενεργοποιείται αυτόματα.

Start & Stop σύστημα – Πότε είναι χρήσιμο;

Εάν οδηγείς περισσότερο στην πόλη, όπου θα αντιμετωπίζεις συχνότερα κυκλοφοριακή συμφόρηση και αναγκαστικά κρατάς το αυτοκίνητο σε λειτουργία για μεγάλο μέρος της ημέρας, τότε το σύστημα σταρτ-στοπ είναι η ιδανική τεχνολογία για σένα.

Αντίθετα, για κάποιον οδηγό που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο μόνο για μικρές διαδρομές, δηλαδή σπάνια να ξεπερνούν τα 5-10 λεπτά ή αν κυκλοφορεί κυρίως σε αυτοκινητόδρομους και σε δρόμους με λιγότερη κυκλοφορία οχημάτων, ναι μπορεί να μην επωφεληθεί τόσο από αυτή την τεχνολογία.

Εξοικονομείς χρήματα με τον διακόπτη start & stop;

Η οικονομία στα καύσιμα που προσφέρει το σύστημα start/stop μπορεί να φανεί σημαντική κατά τη διάρκεια του χρόνου. Π.χ. ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο εξοπλισμένο με σύστημα start & stop θεωρούμε πως καταναλώνει εντός της πόλης 5.5 λίτρα/ 100 χλμ. Αν το συγκρίνουμε με ένα παρόμοιο όχημα – χωρίς λειτουργία start & stop – το οποίο θεωρούμε πως καταναλώνει 7.5 λίτρα/ 100 χλμ και πάλι σε πόλη, θα βρούμε τα ακόλουθα αποτελέσματα.

Δεδομένου ότι και τα δύο οχήματα καλύπτουν μια απόσταση 10.000 χλμ το έτος και υποθέτοντας ότι η σημερινή μέση τιμή της βενζίνης ανέρχεται σε 1,8 ευρώ/λίτρο, το παραδοσιακό αυτοκίνητο θα κόστιζε 1350 ευρώ σε καύσιμα, ενώ αυτό με τη λειτουργία start & stop θα κόστιζε 990 ευρώ, με αποτέλεσμα την ετήσια εξοικονόμηση καυσίμων κατά 360 ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική οδήγηση μπορεί να επιτευχθεί εάν και εμείς προσπαθούμε να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα τη μέση κατανάλωση, οδηγώντας όσο πιο αποτελεσματικά το όχημά μας.

Disclaimer: Τα στοιχεία κατανάλωσης και το κόστος ανεφοδιασμού που παρουσιάστηκαν παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για λόγους παραδείγματος. Η απόφαση για την αγορά ενός οχήματος με σύστημα start & stop είναι υποκειμενική και πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές σου προτιμήσεις και ανάγκες.

Επηρεάζει την απόδοση της μπαταρίας αυτοκινήτου το start stop;

Η επίδραση του συστήματος σταρτ-στοπ στην αντοχή και την απόδοση του αυτοκινήτου είναι ένα θέμα που έχει δημιουργήσει πολλές συζητήσεις. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η συχνή επανεκκίνηση του κινητήρα μπορεί να προκαλέσει φθορά στο σύστημα εκκίνησης.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσαρμόζουν τα συστήματα start & top για να αντέχουν τις επαναλαμβανόμενες εκκινήσεις. Επιπλέον, τα σύγχρονα οχήματα είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες που είναι ικανές να χειριστούν τις αυξημένες ανάγκες του συστήματος.

Ενώ το σύστημα start & stop μπορεί να αυξήσει τη φθορά σε ορισμένα εξαρτήματα, η συνολική επίπτωση στο αυτοκίνητο παραμένει υποθετική και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αξιολογηθεί σε σχέση με την εξοικονόμηση καυσίμου και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Μπαταρίες start stop: Τιμές για αντικατάσταση

Η αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου με σύστημα start/stop πρέπει πάντα να γίνεται από επαγγελματίες σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Αυτό είναι απαραίτητο για την εγγύηση της σωστής λειτουργίας του συστήματος start/stop, καθώς και για την επίτευξη των επιδιωκόμενων μειώσεων στην κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2.

Όσον αφορά την τιμή της μπαταρίας start/stop, μπορεί να έχει διπλάσιο κόστος, υπερβαίνοντας συχνά τα 200 ευρώ. Ωστόσο, με την τιμή της βενζίνης να βρίσκεται γύρω στα 2 ευρώ, τα χρήματα που εξοικονομείς από την μείωση της κατανάλωσης καυσίμου μπορούν τελικά να καλύψουν τη διαφορά στο κόστος.

Ωφελεί τελικά το start/stop αυτοκινήτου;

Η ποσότητα του καυσίμου που εξοικονομείται από τη λειτουργία start/stop εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως ο τύπος του οχήματος, οι συνθήκες οδήγησης (π.χ. σε έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση) και η συχνότητα των στάσεων. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις όπου επωφελείσαι πατώντας το μπουτόν σταρτ-στοπ με σκοπό να απενεργοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, όταν:

  • Οδηγείς σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες.
  • Χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο σε μη τυπικές συνθήκες, όπως off-road οδήγηση.
  • Χρησιμοποιείς το air-condition του αυτοκίνητου.
  • Η μπαταρία αυτοκινήτου είναι αδύναμη και υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί.

Ελπίζουμε να βρήκες όσα έψαχνες για τον διακόπτη start-stop. Προτού λοιπόν καταλήξεις, κάνε και τη δική σου έρευνα για να δεις αν πράγματι το σύστημα αυτό μπορεί να σου προσφέρει την καλύτερη οικονομία καυσίμου.

Θέλεις να κάνεις τις καλύτερες επιλογές για το όχημά σου; Ξεκίνα από την ασφάλειά σου! Κάνε σήμερα μία σύγκριση ασφαλειών αυτοκινήτων μέσω του insurancemarket και ανακάλυψε εκείνη που ταιριάζει στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου