Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Προειδοποιητικό τρίγωνο αυτοκινήτου: Πότε τοποθετείται & σε τι απόσταση;;

Προειδοποιητικό τρίγωνο αυτοκινήτου: Πότε τοποθετείται & σε τι απόσταση;;

Προειδοποιητικό τρίγωνο αυτοκινήτου: Πότε τοποθετείται;

Εάν βρεθείς ποτέ σε έκτακτη ανάγκη στον δρόμο, ένα μπορείς να κάνεις. Πέρα από την κλήση στην οδική βοήθεια χρειάζεται να πάρεις και τα κατάλληλα μέτρα για όσο παραμείνεις με το ακινητοποιημένο σου όχημα στο ίδιο σημείο.

Γνωρίζοντας λοιπόν πότε και πώς να χρησιμοποιήσεις το προειδοποιητικό τρίγωνο μπορείς να περιμένεις με ασφάλεια την οδική.

Προειδοποιητικό τρίγωνο: Τι είναι;

Το προειδοποιητικό τρίγωνο είναι μια ανακλαστική μεταλλική πινακίδα που οι οδηγοί πρέπει να έχουν στο αυτοκίνητό τους, ώστε αν χρειαστεί, να την χρησιμοποιήσουν για την ειδοποίηση των άλλων οδηγών για ένα:

  • εμπόδιο στον δρόμο, ή
  • επερχόμενο κίνδυνο ή
  • ατύχημα.

Πού τοποθετώ το προειδοποιητικό τρίγωνο αυτοκινήτου;

Όσον αφορά τη χρήση του προειδοποιητικού τριγώνου, ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να βεβαιωθείς ότι το τοποθετείς στη σωστή απόσταση από το όχημά σου. Το τρίγωνο πρέπει να τοποθετείται περίπου

  • σε απόσταση τουλάχιστον 100m από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σου, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή σε αυτοκινητόδρομο,
  • τουλάχιστον 50m από το αυτοκίνητο, σε δρόμο εκτός κατοικημένης περιοχής, και
  • σε λιγότερο από 20m, σε κατοικημένη περιοχή.

Αν πάλι βρεθείς σε σημείο μετά από στροφή, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το τοποθετήσεις πριν τη στροφή ώστε να είναι ορατό στους άλλους οδηγούς για να επιβραδύνουν εγκαίρως.

Πώς χρησιμοποιώ το προειδοποιητικό τρίγωνο;

Η χρήση του προειδοποιητικού τριγώνου αυτοκινήτου είναι σχετικά εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το τοποθετήσεις στο έδαφος στη σωστή απόσταση από το όχημά σου και να βεβαιωθείς ότι είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ορατό από τους άλλους οδηγούς που έρχονται και από τις δύο κατευθύνσεις.

Βεβαιώσου ότι το τρίγωνο είναι τοποθετημένο υπό γωνία 30°-45° με την αντανακλαστική του πλευρά προς την εισερχόμενη κυκλοφορία, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα.

Μπορεί να σου φανεί χρήσιμο να έχεις μαζί σου έναν φακό κατά τη διάρκεια νυχτερινών τοποθετήσεων. Μόλις τοποθετήσεις το προειδοποιητικό τρίγωνο, επέστρεψε στο όχημά σου και περίμενε βοήθεια. Έτσι θα διασφαλίσεις ότι θα παραμείνεις ασφαλείς μέχρι να φτάσει η οδική.

Ακινητοποιημένο όχημα: Τι κάνω αν δεν έχω προειδοποιητικό τρίγωνο;

Αν υπάρχει έλλειψη προειδοποιητικών τριγώνων σηματοδοτήσεως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φώτα έκτακτης ανάγκης, δηλαδή τα αλάρμ.  Εάν είναι δυνατόν, πρέπει να τοποθετήσεις σε κάθε κατεύθυνση της κυκλοφορίας άτομα που να κάνουν σήμα για να επιβραδύνουν οι οδηγοί.

Τη νύκτα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις και φακούς τσέπης. Φώτισε τα οχήματα που ενεπλάκησαν στο ατύχημα με τη βοήθεια των φανών πορείας ενός άλλου οχήματος, σταθμευμένο στο ένα άκρο, κάθετα στο δρόμο. Ωστόσο, στην προσπάθειά σου να προστατεύσεις την κυκλοφορία, προσπάθησε να μην αλλάξεις την κατάσταση του χώρου του συμβάντος και να μην εξαφανίσεις τα ίχνη, διότι μόνο αυτά θα επιτρέψουν να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους του ατυχήματος.

Σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος μου επί του οδοστρώματος δεν αρκεί να χρησιμοποιήσω τα αλάρμ;

Από μόνη της η χρήση των αλάρμ δεν είναι επαρκής και απαιτείται οπωσδήποτε η τοποθέτηση του προειδοποιητικού τριγώνου στην προβλεπόμενη από το νόμο απόσταση, για να προειδοποιήσει εγκαίρως τους διερχόμενους οδηγούς για τον επικείμενο κίνδυνο και να τους εξασφαλίσει τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης για την αποφυγή ατυχήματος.

Ωστόσο, η χρήση των αλάρμ αποτελεί επιπρόσθετο μέτρο για να καταστεί ορατό το ακινητοποιημένο όχημα, χωρίς όμως να είναι από μόνη της επαρκής.

Ποια οχήματα υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με προειδοποιητικό τρίγωνο;

Σύμφωνα με την παράγραφο 16 του άρθρου 81 του Κ.Ο.Κ., όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα, εκτός από τις δίτροχες μοτοσυκλέτες χωρίς καλάθι, τα τρίτροχα μοτοποδήλατα και τα ρυμουλκούμενα, επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με προειδοποιητικό τρίγωνο.

Ποιες είναι οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές του προειδοποιητικού τριγώνου, συμφώνα με τη νομοθεσία;

Το προειδοποιητικό τρίγωνο αποτελείται από ισόπλευρο τρίγωνο που έχει πλευρά μήκους όχι μικρότερη των 40 εκατοστών και πλάτους όχι μικρότερη των 5 εκατοστών, ενώ το εσωτερικό μέρος μπορεί να είναι κενό ή χρωματισμένο με ανοιχτό χρώμα. Οι πλευρές του τριγώνου αυτού πρέπει να είναι κατασκευασμένες από αντανακλαστική ύλη ερυθρού χρώματος.

Το τρίγωνο πρέπει να είναι κατασκευασμένο κατά τρόπο ώστε να μπορεί να τοποθετείται σταθερό σε κατακόρυφη θέση. Οι προδιαγραφές των τριγώνων, της αντανακλαστικής ύλης, καθώς και των ειδικών συσκευών επισήμανσης, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Το προειδοποιητικό τρίγωνο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και είναι υποχρεωτικό να υπάρχει κάθε στιγμή στα οχήματα όλων των οδηγών.

Υποχρεωτική είναι και η βασική ασφάλιση του αυτοκινήτου. Όμως, ποια είναι η καλύτερη & ποια σε συμφέρει περισσότερο; Βρες την ασφάλεια αυτοκινήτου που ψάχνεις στο insurancemarket, όπου συγκρίνεις πριν επιλέξεις!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου