Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Γιατί μαυρίζουν τα λάδια του αυτοκινήτου;

Γιατί μαυρίζουν τα λάδια του αυτοκινήτου;

Γιατί μαυρίζουν τα λάδια του αυτοκινήτου;

Όταν βλέπεις το λάδι του αυτοκινήτου σου να αλλάζει χρώμα, δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ποιοι οι παράγοντες και τι μπορείς να κάνεις;

Ας εξετάσουμε λοιπόν, τι σημαίνει η κάθε απόχρωση του λαδιού και πότε είναι απαραίτητη η αλλαγή.

Γιατί αλλάζει χρώμα το λάδι αυτοκινήτου;

Το λάδι του αυτοκινήτου σκουραίνει με την πάροδο του χρόνου κυρίως λόγω της συσσώρευσης ρύπων, όπως βρωμιά, υπολείμματα και υποπροϊόντα της καύσης. Αυτοί οι ρύποι αναμειγνύονται με το λάδι και προκαλούν το σκούρο χρώμα του.

Οι αποχρώσεις κεχριμπαριού δεν είναι ανησυχητικές

Το καθαρό λάδι κινητήρα μπορεί να έχει διάφορες αποχρώσεις κεχριμπαριού, ανάλογα με τον τύπο λαδιού και την ηλικία του οχήματος. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του κεχριμπαριού από μόνες τους δεν αποτελούν σίγουρο σημάδι ότι το λάδι του κινητήρα είναι παλιό ή βρώμικο.

Το μαύρο λάδι δείχνει την ανάγκη για αλλαγή

Όταν φθάσει σε μία σκοτεινή απόχρωση κεχριμπαριού, δηλαδή μαυρίσει, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το λάδι είναι παλιό, ειδικά αν είναι παχύ ή λάσπη.

Πότε χρειάζεται αλλαγή λαδιού αυτοκινήτου;

Ήρθε τώρα η στιγμή να συζητήσουμε πότε πρέπει να αλλάξεις το λάδι του αυτοκινήτου. Γενικά, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προτείνουν αλλαγή λαδιών από τα 7.500 χλμ. έως τα 20.000 χλμ. ή κάθε χρόνο, όποιο έρθει πρώτο.

Σε καθημερινή βάση, είναι καλή ιδέα να ελέγχεις το χρώμα ή αλλαγές στην υφή, τα οποία θα σου παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του λαδιού και την ανάγκη για αλλαγή. Ο μηχανικός σου είναι αυτός που μπορεί να σου δώσει σίγουρη απάντηση.

Η σημασία της αλλαγής λαδιού

Με το πέρασμα του χρόνου, το λάδι μπορεί να χάσει την ικανότητά του να παγιδεύει και να απομακρύνει τις βρωμιές, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά του κινητήρα. Αυτό γιατί, όταν μαυρίζουν τα λάδια του αυτοκινήτου, τα σωματίδια που συσσωρεύονται μπορεί να προκαλέσουν φθορά στις εσωτερικές επιφάνειες του κινητήρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες βλάβης.

📌 Διάβασε επίσης: Ψαλίδια αυτοκινήτου: Κόστος & Συμπτώματα

πινακίδα widget

Αλλαγή φίλτρου λαδιού: Κάθε πότε;

Το πόσο συχνά χρειάζεται να αλλάξεις το φίλτρο λαδιού εξαρτάται επίσης από διάφορους παράγοντες, όπως τις συνθήκες οδήγησης και τον τύπο του αυτοκινήτου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνιστούν αλλαγή του φίλτρου λαδιού κατά την αλλαγή λαδιού. Είναι πάντα καλή ιδέα να ανατρέξεις στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή για πιο ακριβείς οδηγίες.

Τι είναι το φίλτρο λαδιού αυτοκινήτου;

Το φίλτρο λαδιού αυτοκινήτου, αν δεν το έχεις ξανακούσει, είναι ένα σημαντικό εξάρτημα που βοηθά στη λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου. Η κύρια λειτουργία του είναι να φιλτράρει και να απομακρύνει υπολείμματα από το λάδι, πριν αυτό κυκλοφορήσει μέσα στον κινητήρα.

Καθώς δηλαδή το λάδι κυκλοφορεί, περνάει μέσα από το φίλτρο όπου τα ανεπιθύμητα σωματίδια παγιδεύονται. Αυτό βοηθά στη μείωση της φθοράς του κινητήρα.

Πώς η προληπτική συντήρηση προστατεύει τον κινητήρα;

Πέρα από τη συνεχή παρακολούθηση και αλλαγή του λαδιού, πρέπει επίσης να δίνεις προσοχή στην προληπτική συντήρηση του αυτοκινήτου. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό ή την αλλαγή αναλώσιμων υλικών, όπως φίλτρα, τακάκια φρένων, υγρά ψυγείου, και πολλά άλλα.

Όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός τακτικού service αυτοκινήτου, μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του αυτοκινήτου σου, να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου, επιμηκύνοντας τη ζωή του κινητήρα. Μη ξεχνάς ότι ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο είναι ένα ασφαλές αυτοκίνητο!

Είναι εξίσου σημαντικό να επιλέγεις το καλύτερο λάδι για το αυτοκίνητό σου. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνήθως παρέχουν οδηγίες για τον τύπο του λαδιού που πρέπει να χρησιμοποιείται.

Μην παραμελείς τη σημασία του να χρησιμοποιείς κατάλληλο λάδι, καθώς αυτό μπορεί να παρατείνει τη ζωή του κινητήρα και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για συχνές αλλαγές λαδιού και φυσικά να μην σε κάνει να αναρωτιέσαι συνεχώς “γιατί μαυρίζουν τα λάδια του αυτοκινήτου”!

Και όσο για την ασφάλειά σου, μην το αφήνεις για αύριο. Δες στο insurancemarket προσφορές ασφάλισης, πρόσθεσε προαιρετικές καλύψεις όπως Οδική Βοήθεια ή Θραύση Κρυστάλλων, και λάβε στο email σου την ασφάλεια αυτοκινήτου που αξίζει να αγοράσεις!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου