Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ψαλίδια αυτοκινήτου: Κόστος & Συμπτώματα

Ψαλίδια αυτοκινήτου: Κόστος & Συμπτώματα

ψαλίδια αυτοκινήτου

Έχεις καταλάβει πως οι αναρτήσεις του οχήματός σου δεν είναι στα καλύτερά τους και υποπτεύεσαι ότι φταίνε τα ψαλίδια αυτοκινήτου. Και τώρα; Καταρχάς, να ξέρεις πως στα ψαλίδια αυτοκινήτου το κόστος για ανταλλακτικά δεν είναι υψηλό, αλλά η βλάβη πιθανώς δεν βρίσκεται μόνο στα ψαλίδια.

Το να κατανοείς τα μέρη της ανάρτησης είναι σημαντικό, γιατί αν προκύψει κάποια βλάβη μπορεί να αποβεί καταστροφική την ώρα που οδηγείς. Επίσης, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν χρειάζεται να κάνεις άμεσα κάποια συντήρηση και να προλάβεις τα χειρότερα.

Στο καλό σενάριο με χαλασμένα ψαλίδια, απλά δεν κινείσαι ομαλά. Στο κακό σενάριο, χάνεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου σου ενώ οδηγείς. Για αυτό, πάμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν τα ψαλίδια αυτοκινήτου είναι χαλασμένα, ποια σημάδια θα δεις και πόσο θα σου κοστίσει η αντικατάστασή τους.

⚙️ Τι είναι τα ψαλίδια αυτοκινήτου;

Τα ψαλίδια αποτελούν τμήμα του συστήματος ανάρτησης σε ένα αυτοκίνητο. Πρόκειται για δύο βραχίονες που βρίσκονται στις εμπρός αναρτήσεις και συνδέουν το τροχό με το πλαίσιο του αυτοκινήτου.

Το όνομα προέρχεται από το διχαλωτό σχήμα που έχουν, δηλαδή μοιάζουν με ένα απλό ψαλίδι ή αλλιώς μοιάζουν με το γράμμα Λ.

Οι βραχίονες κινούνται πάνω κάτω όταν πέφτεις σε κάποια ανωμαλία του δρόμου, ώστε τα ελαστικά του οχήματός σου να διατηρούν την επαφή με το έδαφος. Τα ψαλίδια αυτοκινήτου διασφαλίζουν:

✔️ Άνεση: Ως επιβάτης δεν νιώθεις τραντάγματα κάθε φορά που περνάς από λακκούβα.

✔️ Κράτημα: Διατηρεί την επαφή των τροχών με το οδόστρωμα και επομένως εξασφαλίζει την ομαλή πορεία του αυτοκινήτου.

💶 Τι κόστος έχουν τα ψαλίδια αυτοκινήτου;

Δεν είναι πολύ ακριβό σαν ανταλλακτικό, με σημαντικό ρόλο να παίζει η μάρκα του αυτοκινήτου σου. Επίσης, μπορεί να μην έχουν θέμα τα ψαλίδια αλλά τα μπαλάκια, τα οποία είναι σφαιρικοί σύνδεσμοι και επομένως θα χρειάζονται μόνο αυτά αντικατάσταση.

Εκτός αν είναι ενιαία με τα ψαλίδια, άρα θα χρειαστεί όλο μαζί το σύστημα αντικατάσταση. Η αλλαγή των ψαλιδιών μαζί με ευθυγράμμιση κυμαίνεται περίπου στα 150 ευρώ, ανάλογα πάντα με τη μάρκα.

Πρόκειται για πρόωρες φθορές που μπορεί να εμφανιστούν πριν το ετήσιο service και δεν θα πρέπει να τις αγνοήσεις, αλλά να επισκεφτείς τον μάστορά σου.

Με μια ματιά οι μάρκες ψαλιδιών αυτοκινήτου

Βάσει τιμής και κύκλου ζωής θα βρεις τα:

  • Πολυτελείας, τα οποία είναι ακριβά με μεγάλο κύκλο ζωής, πάνω από 120.000 χλμ.

Ενδεικτικές μάρκες: Delphi, Lemförder και TRW.

  • Μέσης κατηγορίας, υψηλής ποιότητας και κύκλο ζωής έως 75.000 χλμ.

Ενδεικτικές μάρκες: Metzger, Moog, Topran, Meyle, Febi Bilstein, Japanparts και ABS.

  • Οικονομικά, με κύκλο ζωής κάτω από 40.000 χλμ.

Ενδεικτικές μάρκες: Ridex, Mapco και Vaico.

Σημείωση: ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται στα 40.000 με 50.000 χλμ., διότι η αντοχή είναι ανάλογη και με τη χρήση που θα κάνεις!

πινακίδα widget

🔎 Σημάδια πως υπάρχει βλάβη στα ψαλίδια αυτοκινήτου

Πριν συμβεί μία μεγαλύτερη βλάβη παρατήρησε τα σημάδια:

  • Θόρυβος: Προέρχεται συνήθως από το μπαλάκι, όταν περνάς από λακκούβα.
  • Ασταθές τιμόνι: Συνδέεται με πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης.
  • Άνιση φθορά ελαστικού: Αποτέλεσμα των παραπάνω.

Υπάρχει περίπτωση να μου μείνει το αυτοκίνητο εξαιτίας των ψαλιδιών;

Ναι, μπορεί το αυτοκίνητο να σου μείνει ξαφνικά και χωρίς να το περιμένεις. Κάπου να είχε λακκούβα και εσύ να την “πέρασες” με λίγο παραπάνω γκάζι. Δεν θέλει και πολύ, λίγο η ελληνικοί δρόμοι, λίγο και η λακκούβα που έπεσες και δεν προσπέρασες, την έκαναν τη ζημιά!

Αυτό που θα σε ανακουφίσει από ένα τέτοιο απρόοπτο είναι η Οδική Βοήθεια, η οποία είναι η κάλυψη που αποκτάς με μικρό κόστος, αλλά θα σου φανεί χρήσιμη αν “μείνεις” λόγω μηχανικής βλάβης.

Με μια ματιά στην ανάρτηση αυτοκινήτου

📍 Ψαλίδια ανάρτησης – Έχουν ίχνη παραμόρφωσης ή ραγίσματα τα οποία συχνά προκαλούνται από λακκούβες τις οποίες πέρασες με μεγάλη ταχύτητα.

📍 Σινεμπλόκ – Είναι λαστιχένιοι σύνδεσμοι, που ενώνουν τα ψαλίδια στο αμάξωμα. Αν μετά τον έλεγχο τα σινεμπλόκ δεν τοποθετηθούν σωστά, τότε το ψαλίδι θα έχει κενά (τζόγο). Ως αποτέλεσμα θα προκύψουν προβλήματα στο σύστημα διεύθυνσης και ανώμαλη φθορά των ελαστικών.

📍 Μπαλάκια των ακρόμπαρων – Με αυτά συνδέονται άμεσα τα ψαλίδια. Βλάβη στα σινεμπλόκ και στα μπαλάκια μπορούν να οδηγήσουν επίσης στην παραμόρφωση ή πλήρης καταστροφή του ψαλιδιού. Συνήθως, τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται στα μπαλάκια.

💡 Διάβασε επίσης: Ιμάντας χρονισμού & θόρυβος: Βρες τι σημαίνει!

⏳ Πότε αλλάζουμε τα ψαλίδια στο αυτοκίνητο;

Αυτό που μπορεί να προκαλέσει φθορά στα ψαλίδια είναι οι έντονοι κραδασμοί που μπορούν να συμβούν όταν οδηγείς σε δρόμους με λακκούβες ή ακόμα και από σαμαράκια.

Επίσης, μία λάθος συνήθεια που προκαλεί τελικά και φθορά στο αυτοκίνητο είναι να παρκάρεις ανεβαίνοντας στο μισό πεζοδρόμιο.

Αυτά τα εμπόδια οφείλεις να τα αποφεύγεις, έτσι ώστε να μην προκληθεί καμία ζημιά στο όχημά σου. Ένας διαγνωστικός, περιοδικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε 40.000 με 50.000 χλμ.

Εντάξει με τα services, όμως έχεις κάνει τη σωστή ασφάλεια; Εκείνη που τη δύσκολη στιγμή, που δεν θα ξέρεις από που να αρχίσεις, θα μπορεί να σου καλύψει τα πάντα;

Σύγκρινε & κλείσε ασφάλεια αυτοκινήτου με εγγύηση χαμηλότερης τιμής. Στο insurancemarket.gr συγκρίνεις δωρεάν την αγορά και επιλέγεις την προσφορά που σε συμφέρει, online και χωρίς αναμονές!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου