Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Εγκυμοσύνη και οδήγηση: Οδηγός ασφαλούς οδήγησης

Εγκυμοσύνη και οδήγηση: Οδηγός ασφαλούς οδήγησης

Εγκυμοσύνη και οδήγηση: Οδηγός ασφαλούς οδήγησης

Η οδήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι απολύτως ασφαλής, εφόσον λαμβάνεις ορισμένες προφυλάξεις και τηρείς κάποιους κανόνες.

Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το δίπτυχο “εγκυμοσύνη και οδήγηση”, μαζί με ολοκληρωμένες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου.

Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις

Φόρεσε σωστά τη ζώνη ασφαλείας

Φόρα πάντα τη ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου, ακόμη και αν αισθάνεσαι ότι είναι άβολη. Σε όλα τα τρίμηνα της κύησης, είτε οδηγείς, είτε είσαι συνοδηγός, ακόμα και εάν κάθεσαι στα πίσω καθίσματα, πρέπει πάντα να φοράς τη ζώνη.

Τοποθέτησε λοιπόν, το κάτω τμήμα της ζώνης κάτω από την κοιλιά, κατά μήκος των γοφών και του οστού της λεκάνης σου. Ο ιμάντας ώμου πρέπει να περνάει ανάμεσα στο στήθος και στο πλάι της κοιλιάς, όχι κατά μήκος της.

Επίσης, μην απενεργοποιείς τους αερόσακους του οχήματος και κράτα απόσταση από το τιμόνι ή το ταμπλό του αυτοκινήτου εφόσον είσαι συνοδηγός, τουλάχιστον 15 με 20 εκατοστά από την κοιλιά σου.

Προσάρμοσε τη θέση του καθίσματός σου

Μετακίνησε το κάθισμά σου προς τα πίσω σε μια άνετη απόσταση από το τιμόνι, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορείς να φτάσεις τα πεντάλ. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος να χτυπήσει η κοιλιά σου στο τιμόνι ή να τραυματιστείς από τον αερόσακο σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί.

Φρόντισε να βγάζεις το πανωφόρι σου πριν κάτσεις στο κάθισμα του αυτοκινήτου, για να κάτσεις με άνεση στο κάθισμα και να εφαρμόζει η ζώνη σωστά πάνω στο σώμα σου.

Κάνε τακτικά διαλείμματα

Εάν βρίσκεσαι σε μεγάλη διαδρομή, σταμάτα για διάλειμμα τουλάχιστον κάθε 90 λεπτά. Τέντωσε τα πόδια σου, περπάτησε και ενυδατώσου για να αποφύγεις το πρήξιμο και τη δυσφορία στα πόδια και τα πέλματά σου.

Έλεγξε πως έχεις όσα χρειάζεσαι

Εφόσον κατά την εγκυμοσύνη οδηγείς, τοποθέτησε το ειδικό αυτοκόλλητο για εγκύους στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σου, ώστε να είναι ενήμεροι οι άλλοι οδηγοί του οδικού δικτύου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχεις πάντα αρκετή ποσότητα βενζίνης στο ρεζερβουάρ και γενικότερα να κάνεις τα τακτικά και τα ετήσια service αυτοκινήτου που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του. Τέλος, σιγουρέψου πως τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου να είναι σε καλή κατάσταση, και φυσικά ζήτησε βοήθεια για οποιαδήποτε τέτοια εργασία, εάν το χρειάζεσαι.

Τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις

Μην αγνοείς τη δυσφορία

Εάν αισθάνεσαι κόπωση, ζάλη ή οποιαδήποτε δυσφορία, απόφυγε την οδήγηση. Άκουσε το σώμα σου και ξεκουράσου όταν χρειάζεται. Να έχεις πάντα μαζί σου το κινητό σου με όλα τα χρήσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τηλέφωνα.

Μη βιάζεσαι και κράτα αποστάσεις

Απόφυγε τη βιασύνη και την επιθετική οδήγηση. Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τα αντανακλαστικά και τη συγκέντρωσή σου, καθιστώντας πιο δύσκολη τη γρήγορη αντίδραση. Χαλαρά, με υπομονή και χωρίς ένταση, ακόμη και με μεγάλη κίνηση στο δρόμο, βάλε σε μέτρια ένταση την αγαπημένη σου μουσική ή podcast, έχε την προσοχή σου στο δρόμο και φθάσε με ασφάλεια στον προορισμό σου.

Απόφυγε τις δύσκολες συνθήκες

Μην πηγαίνεις από τους δρόμους που έχουν πολλές λακκούβες και ας είναι μικρότερη η διαδρομή. Προτίμησε την ομαλότερη πορεία. Με την ίδια λογική, μην οδηγείς όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδα, χιονόπτωση, παγετός, δυνατοί άνεμοι, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση ή να σου προκαλέσει παραπάνω ένταση.

Περιορισμοί και προβληματισμοί

Καθώς η εγκυμοσύνη σου εξελίσσεται, μπορεί να θεωρείς όλο και πιο δύσκολο να μπαίνεις και να βγαίνεις από το αυτοκίνητο, να στρίβεις για να ελέγχεις τα τυφλά σημεία ή να φτάνεις άνετα τα πεντάλ. Κάνε τις απαραίτητες προσαρμογές ή σκέψου εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μετακινείσαι πάντα με ασφάλεια.

Στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το τιμόνι βρίσκεται πολύ κοντά στην κοιλιά σου. Σε αυτό το σημείο, ίσως είναι καλύτερο να περιορίσεις την οδήγηση και να αναζητήσεις εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όταν αυτό είναι δυνατό.

Πιθανοί κίνδυνοι και προφυλάξεις

Προσοχή στους κινδύνους μίας ενδεχόμενης θρόμβωσης, ενός θρόμβου αίματος που μπορεί να σχηματιστεί στο πόδι σου κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων ακινησίας, όπως μια μακρά διαδρομή με το αυτοκίνητο.

Για να μειώσεις αυτόν τον κίνδυνο, να φοράς φαρδιά ρούχα, να ενυδατώνεσαι και να κάνεις συχνά στάσεις, ώστε να περπατάς και να τεντώνεσαι.

Πότε να σταματήσεις την οδήγηση;

Δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος κανόνας σχετικά με το πότε πρέπει να σταματήσεις να οδηγείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, καλό θα ήταν να περιορίσεις τον χρόνο σου πίσω από το τιμόνι όταν:

  • Έχεις συχνά ναυτίες, ζαλάδες, εμέτους
  • Έχεις πολύ χαμηλή πίεση ή υπέρταση
  • Βρίσκεσαι στον τελευταίο μήνα της κύησης, ή
  • Έχεις κάποιο θέμα υγείας το οποίο δεν σου επιτρέπει την οδήγηση.

Πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό υγείας σου, σχετικά με το πότε θα ήταν καλύτερο να σταματήσεις να οδηγείς.

📌 Διάβασε επίσης: Ασφάλεια εγκυμοσύνης – τοκετού: Όσα θέλεις να ξέρεις!

Τι κάνεις εάν εμπλακείς σε τροχαίο ατύχημα;

Η εγκυμοσύνη και οδήγηση έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη μεταφορά με ΜΜΜ. Ωστόσο, εάν προκύψει ένα τροχαίο ατύχημα, ακόμη και μικρό, η κάθε εγκυμονούσα που εμπλακεί σε τροχαίο πρέπει άμεσα να επισκεφθεί το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Δηλαδή, δεν έχει σημασία αν το τροχαίο ήταν ελαφρύ ή αν δεν νιώθεις κάποια ενόχληση. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να λάβεις την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, όπως και να ενημερωθεί άμεσα ο μαιευτήρας – γυναικολόγος που παρακολουθεί την εξέλιξη της κύησής σου.

Επιτρέπεται η εγκυμοσύνη και οδήγηση μηχανής;

Στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και μόνο, εάν δεν γίνεται αλλιώς η εγκυμονούσα μπορεί να οδηγεί μηχανή τηρώντας αυστηρά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Ακόμη και να είναι το μοναδικό μεταφορικό μέσο π.χ. για να πας στη δουλειά σου, να θυμάσαι πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, κυρίως λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας, όπως της ζώνης ασφαλείας και των αερόσακων.

Να θυμάσαι ότι η ασφάλειά σου και η ασφάλεια του μωρού σου είναι υψίστης σημασίας, σε όλους τους τομείς. Είναι σημαντικό να ακολουθείς πάντα τους κανόνες και τους νόμους οδικής ασφάλειας, να προσαρμόζεις τις οδηγικές σου συνήθειες, καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σου.

Ενώ το κυριότερο είναι να ακούς το σώμα σου. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών και δεν πειράζει να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι.

Τέλος, να έχεις πάντα το αυτοκίνητό σου ασφαλισμένο, τουλάχιστον με τις απαραίτητες από το Νόμο καλύψεις, αλλά και με την κάλυψη της Οδικής Βοήθειας για κάθε ενδεχόμενο. Μπες σήμερα στο insurancemarket και βρες την ασφάλιση αυτοκινήτου που καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου