Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Adblue: Τι είναι και πώς μειώνει τις εκπομπές ρύπων;

Adblue: Τι είναι και πώς μειώνει τις εκπομπές ρύπων;

Adblue: Τι είναι και πώς μειώνει τις εκπομπές ρύπων;

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση του Adblue στα οχήματα είναι μια πρακτική που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Αυτό το υγρό αντιπροσωπεύει μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ρύπων από τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι είναι ακριβώς το Adblue, πώς λειτουργεί και πώς συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Adblue: Τι είναι και γιατί υπάρχει στα αυτοκίνητα πετρελαίου;

Το Adblue είναι ένα υδατικό διάλυμα απιονισμένου νερού (67,5%) και ουρίας υψηλής καθαρότητας (32,5%). Το υγρό αυτό χρησιμοποιείται σε μοντέλα αυτοκίνητων που διαθέτουν τεχνολογία SCR (Selective Catalytic Reduction) για τη μείωση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου (NOx).

Πρόκειται για ένα από τα κυριότερα συστήματα το οποίοι «συμμορφώνει» τους diesel κινητήρες με το πρότυπο Euro 6 και τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών. Ουσιαστικά, μέσω μιας χημικής αντίδρασης στην εξάτμιση των πετρελαιοκίνητων, το Adblue μετατρέπει το οξείδιο του αζώτου σε αβλαβές άζωτο και νερό.

Adblue τιμή και διαθεσιμότητα: Πού θα το βρεις και πόσο κοστίζει;

Το Adblue διατίθεται στα περισσότερα πρατήρια καυσίμων και κέντρα αναλωσίμων αυτοκινήτων, σε εύκολα αναγνωρίσιμες συσκευασίες. Επιπλέον, πολλά συνεργεία αυτοκινήτων και αντιπροσωπείες προσφέρουν υπηρεσίες αναπλήρωσης Adblue.

Όσον αφορά την τιμή, αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τον προμηθευτή, αλλά γενικά κυμαίνεται από 3€ έως 5€ ανά λίτρο.

Ποιο είναι το κατάλληλο adblue για αγορά;

Το AdBlue είναι σήμα κατατεθέν της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) που εγγυάται αυτό το πρότυπο. Όταν λοιπόν πας να αγοράσεις Adblue θα πρέπει το μείγμα νερού-ουρίας (AUS32) να πληροί τις απαιτήσεις DIN 70070 και ISO 22241.

📍 Πέρα από την αγορά Adblue, πολύ σημαντικό είναι να μην μπερδέψεις τη δεξαμενή καυσίμου με εκείνη του Adblue!

Κατανόηση της κατανάλωσης Adblue στους diesel κινητήρες

Η λειτουργία του Adblue στο αυτοκίνητο βασίζεται σε μια απλή, αλλά ισχυρή διαδικασία. Όταν ο κινητήρας λειτουργεί, παράγει εκπομπές NOx, που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. Το Adblue αντλείται από ένα ειδικό δοχείο και εισάγεται στο σύστημα εξάτμισης του αυτοκινήτου. Εκεί, σε υψηλές θερμοκρασίες, το Adblue αντιδρά με τις εκπομπές NOx και τις μετατρέπει σε άζωτο και αέρα, τα οποία είναι αβλαβή για το περιβάλλον.

Αυτή η διαδικασία γνωστή ως επεξεργασία καυσαερίων επιτρέπει στο αυτοκίνητο diesel να συμμορφώνεται με τους υψηλούς περιβαλλοντικούς πρότυπα, εξασφαλίζοντας καθαρότερη καύση και μειώνοντας τις εκπομπές.

Κάθε πότε το αναπληρώνω;

Τα diesel αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν AdBlue σε προειδοποιούν με σχετική ένδειξη για το αν το σχετικό δοχείο χρειάζεται πλήρωση. Συνήθως αυτό συμβαίνει περίπου 2.500 χλμ. πριν από την πλήρη κατανάλωσή του.

πινακίδα widget

Οφέλη από τη χρήση Adblue στο πετρελαιοκίνητο όχημά σου

Η χρήση του Adblue στο όχημά σου προσφέρει πολλαπλά οφέλη, κυρίως σε σχέση με την περιβαλλοντική αποτύπωση. Συγκεκριμένα:

  1. Βοηθά στη μείωση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου (NOx), που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για το περιβάλλον.
  2. Το Adblue επιτρέπει στα οχήματα να κυκλοφορούν χωρίς να παρεμβαίνουν τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
  3. Η χρήση Adblue επιδρά στην απόδοση του κινητήρα, καθιστώντας την καύση πιο αποδοτική και καθαρή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση καυσίμου και επομένως, να μειώσει το συνολικό κόστος λειτουργίας του οχήματος.

Πιθανά προβλήματα με τη χρήση Adblue και πώς να τα αποφύγεις

Παρά τα οφέλη του Adblue, υπάρχουν κάποια πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση του. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • την εξάντληση της ποσότητας Adblue πριν από την ορισμένη περίοδο,
  • την κρυστάλλωση του Adblue σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και
  • την πιθανότητα εισχώρησης σωματιδίων στο δοχείο του Adblue που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα εξάτμισης.

Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν με τη σωστή συντήρηση και τον έλεγχο του επιπέδου Adblue κατά τη διάρκεια του service αυτοκινήτου, καθώς και με τη χρήση κατάλληλων προϊόντων Adblue.

Συμβουλές για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης κατά τη χρήση Adblue

Για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης κατά τη χρήση Adblue, ισχύουν οι παρακάτω συμβουλές:

  • Είναι σημαντικό να ελέγχεις τακτικά το επίπεδο του Adblue στο δοχείο του οχήματος, έτσι ώστε να μην εξαντληθεί ποτέ εντελώς.
  • Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς ένα υψηλής ποιότητας προϊόν Adblue, καθώς οι χαμηλότερης ποιότητας εκδόσεις ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικές ή να προκαλούν προβλήματα στο σύστημα εξάτμισης.
  • Αν η θερμοκρασία πέσει στους -11 °C το Adblue κρυσταλλώνει. Ωστόσο, τα πρότυπα απαιτούν από τους κατασκευαστές να διαθέτουν αυτόματο σύστημα θέρμανσης για να κάνουν το διάλυμα υγρό.
  • Εάν το αυτοκίνητο είναι σε ακινησία για πολλούς μήνες ή έχει διανύσει πολύ λίγα χιλιόμετρα, είναι χρήσιμο να αποστραγγίσεις το ρεζερβουάρ και να το γεμίσεις και πάλι με Adblue.

Κρατώντας υπόψη αυτές τις συμβουλές, μπορείς να βεβαιωθείς ότι το Adblue θα είναι πάντα έτοιμο να λειτουργήσει στην υψηλότερη δυνατή απόδοση.

Το Adblue είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι απλά να το ελέγχεις τακτικά και να το γεμίζεις όποτε αυτό αδειάζει, ώστε να λειτουργεί το όχημα σωστά, αλλά και να ενισχύεται η προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θα πρέπει όμως να λάβεις υπόψη και την προστασία του οχήματός σου και μέσω της ασφάλειας αυτοκινήτου. Ο μόνος τρόπος για να βρίσκεις πάντα το καλύτερο, είναι να συγκρίνεις όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Γι’ αυτό προχώρησε σήμερα σε μία σύγκριση ασφαλειών και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!

📍 Διάβασε επίσης: Κάρτα Καυσαερίων: Κάθε πότε εκδίδεται & ποιο το πρόστιμο;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου