Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Καταθέσεις / Οι καταθέτες σώζουν τις ελληνικές Τράπεζες

Οι καταθέτες σώζουν τις ελληνικές Τράπεζες

πώς οι καταθέσεις σώζουν τις ελληνικές τράπεζες

Βαθιά ανάσα από τις καταθέσεις παίρνουν οι τράπεζες. Πώς η στροφή των καταθετών προς τις καταθέσεις ταμιευτηρίου έναντι των προθεσμιακών συμβάλει στην βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών – Έκθεση του Οίκου Moody’s.

Τα σημαντικά οφέλη που διαδραματίζει στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών η στροφή των καταθετών κατά την διάρκεια της καραντίνας προς τις καταθέσεις ταμιευτηρίου έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων, αναλύει σε πρόσφατη έκθεσή του ο Οίκος Moody’s.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του Οίκου, το μέσο κόστος των καταθέσεων μειώθηκε σημαντικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα επιτόκια των δανείων των νοικοκυριών, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις νοικοκυριών μετατοπίζονται σε φθηνότερα προϊόντα έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω κορονοϊού στην οικονομία περιορίζουν τις ευκαιρίες για ποιοτικό δανεισμό ενώ “χτυπά” τις προμήθειες, τα έσοδα από συναλλαγές καθώς και τις επενδυτικές αποδόσεις, προσθέτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE για τον Μάιο, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο και στα 144,5 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 68,4 εκατ. ευρώ.

Οι οίκος σημειώνει πως τα ελληνικά νοικοκυριά στρέφονται σταδιακά σε καταθέσεις ταμιευτηρίου όπου τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά, έναντι των προθεσμιακών που έχουν υψηλότερα επιτόκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE, οι προθεσμιακές καταθέσεις έφταναν το 34% του συνόλου των καταθέσεων τον Μάιο έναντι 41% τον Δεκέμβριο του 2017.

Η μείωση αυτή του κόστους χρηματοδότησης θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την πίεση που δέχεται στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κέρδους (ΝΙΜ) φέτος. Το μέσο κόστος των καταθέσεων αυτών ήταν στο 0,13% τον Μάιο έναντι 0,58% στα τέλη του 2015. Η τάση αυτή αντανακλά το γεγονός ότι οι καταθέτες θέλουν να έχουν άμεσα πρόσβαση στα χρήματά τους εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία. Τον Μάιο, το κόστος για τις καταθέσεις σε τρεχούμενους λογαριασμούς ήταν 0,12% και για λογαριασμούς ταμιευτηρίου ήταν 0,3%, ενώ το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές ενός έτους 0,28%.

Παράλληλα, το μέσο κόστος των καταθέσεων των επιχειρήσεων μειώθηκε στο 0,13% τον Μάιο από 0,4% στα τέλη του 2015. Η σταδιακή αυτή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων συνάδει με το περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων της ΕΕ και επιτεύχθηκε καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκε. Συνεπώς, το μέσο επιτόκιο στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 3,1% τον Μάιο από 5,3% το 2015 και προς τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί στο 5,2% τον Μάιο έναντι 4,7% στα τέλη Δεκεμβρίου.

Μείωση επιτοκιακού περιθωρίου

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων είναι επιχειρηματικά και υπάρχει ελάχιστη ζήτηση για δάνεια προς τα νοικοκυριά, η πτώση άνω των 200 μονάδων βάσης στα επιτόκια έχει επίσης συμβάλλει στη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου των ελληνικών τραπεζών, όπως σημειώνει η Moody’s.

Η μείωση των χρηματοδοτικών και λειτουργικών δαπανών παράλληλα με τη δημιουργία νέων εταιρικών δανείων, υποστηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών εν μέσω μείωσης των υπολοίπων δανείων, μετά και τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στις οποίες προχωρούν για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, τονίζει ο οίκος. Επιπλέον, η αυξανόμενη πρόσβαση στο φθηνό κόστος χρηματοδότησης της ΕΚΤ θα βοηθήσει επίσης τις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν τα περιθώρια και την κερδοφορία τους φέτος και το 2021.

Πηγή


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
προθεσμιακές καταθέσεις

Αξίζουν οι προθεσμιακές καταθέσεις;

Δες τα επιτόκια και σύγκρινε προθεσμιακές.