Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 4. Χρήσιμα νέα / Επίδομα θέρμανσης: Η αίτηση, τα νέα ποσά & οι δικαιούχοι!

Επίδομα θέρμανσης: Η αίτηση, τα νέα ποσά & οι δικαιούχοι!

επίδομα θέρμανσης δικαιούχοι πληρωμές

Το επίδομα θέρμανσης μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης, γίνονται ολοένα και πιο περιζήτητα, καθώς οι τιμές στην ενέργεια εκτοξεύονται.

Αυτό που αλλάζει φέτος στο επίδομα θέρμανσης, είναι τα εισοδηματικά όρια και η βάση υπολογισμού. Το επίδομα κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ, ανάλογα πάντα τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής σου.

Συγκεκριμένα, για το 2022 – 23, θα υπάρχουν δύο μορφές επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης:

  • Το επίδομα θέρμανσης, για το οποίο θα κάνεις αίτηση.
  • Έκπτωση στην αντλία, δηλαδή απευθείας στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Όσο για το πότε θα δοθούν οι ελαφρύνσεις, γίνεται συζήτηση για τις 15 Οκτωβρίου 2022, όπου αρχικά θα ισχύσει η έκπτωση στην τιμή πώλησης.

1. Πόσο θα είναι το επίδομα θέρμανσης;

Το ποσό εξαρτάται από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία σου. Στην αίτησή σου θα συμπληρώσεις τον ταχυδρομικό σου κώδικα, που θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το ποσό που θα εισπράξεις (εφόσον δικαιούσαι το επίδομα).

Για φέτος, το ποσό βάσης υπολογισμού του επιδόματος αυξάνεται στα 350 ευρώ, από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Διπλό το ποσό επιδόματος θέρμανσης για 2 κατηγορίες

Ωφελημένοι θα είναι και όσοι πέρυσι δεν έλαβαν το συγκεκριμένο επίδομα αφού επέλεξαν κλιματιστικά για να ζεσταθούν. Το ποσό της βάσης θα είναι διπλό, δηλαδή θα φτάσει τα 700 ευρώ για εκείνους που:

  • Πέρυσι ενώ δικαιούνταν το επίδομα δεν αγόρασαν πετρέλαιο και θερμαίνονταν με τα κλιματιστικά, αλλά και
  • Οι νέοι δικαιούχοι που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο, υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου

📌 Τα μέτρα εφαρμόζονται κυρίως για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να επιλέξουν πετρέλαιο, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου και ρεύματος για θέρμανση.

Υπολογισμός επιδόματος θέρμανσης

Μεταβολή δεν θα υπάρξει στις βαθμοημέρες, δηλαδή στο περσινό σύστημα υπολογισμού του επιδόματος το οποίο έχει καταρτιστεί βάσει:

  • Τις κλιματολογικές συνθήκες
  • Το ψύχος της κάθε περιοχής

Αυτό σημαίνει πως το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ επί τον συντελεστή επιδότησης (0,12 έως 1,62) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό που βρίσκεται η κύρια κατοικία.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

2. Τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης με απλά παραδείγματα

Για να γίνει πιο κατανοητό, πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα:

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 210 ευρώ.

Ένας νέος δικαιούχος που διαμένει στο κέντρο της Αθήνας και έχει δύο τέκνα, θα λάβει επίδομα θέρμανσης ύψους 420 ευρώ.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 348 ευρώ.

Στην Κοζάνη (με συντελεστή 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 570 ευρώ.

Επομένως, το ποσό για τον άγαμο θα μπορεί να κλιμακώνεται από 100 ευρώ (εφόσον παραμείνει ίδιο το ελάχιστο πλαφόν επιδότησης) έως 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 έως 680 ευρώ.

3. Με ποια κριτήρια θα επιλεχθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης;

Τα κριτήρια για να είσαι δικαιούχος θα είναι κυρίως εισοδηματικά, αλλά θα εξαρτώνται και από την ακίνητη περιουσία. Πιο συγκεκριμένα:

◽ Για τους άγαμους, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).

◽ Για τους παντρεμένους το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι).

◽ Τα όρια αυτά αυξάνονται για τις οικογένειες με παιδιά, κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Πιο απλά:

  • Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

◽ Η ακίνητη περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.

◽ Η ακίνητη περιουσία των παντρεμένων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

4. Το επίδομα καλύπτει μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης;

Με την τιμή του φυσικού αερίου να κάνει ράλι, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα στήριξης για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου δίνει διπλό επίδομα θέρμανσης ως κίνητρο στους πολίτες προκειμένου να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για τη θέρμανση σπιτιού και να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το επίδομα για την περίοδο 2022 – 2023 δεν μας καλύπτει μόνο για πετρέλαιο αλλά και για υγραέριο, πέλετ και άλλα καύσιμα που αναμένουμε να διευκρινιστούν.

5. Πώς θα εφαρμοστεί η έκπτωση στην αντλία;

Η έκπτωση στην αντλία δεν έχει κάποια σχέση με το επίδομα θέρμανσης. Όμως, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί θα μειώσει επιπλέον το κόστος της αγοράς πετρελαίου για θέρμανση.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το εάν λάβεις το επίδομα θέρμανσης, θα έχεις έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου στο 1,60 ευρώ το λίτρο, εσύ θα μπορείς να το αγοράσεις στο 1,35 ευρώ το λίτρο.

Να τονίσουμε ότι η οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης αφορά προς το παρόν μόνο τον Οκτώβριο και αναμένουμε ανακοινώσεις για τον υπόλοιπο χειμώνα.

Έμαθες για το επίδομα θέρμανσης, την έκπτωση στην αντλία και όλα όσα χρειάζεται να κάνεις. Ευχόμαστε να πάρεις το επίδομα θέρμανσης και να μειώσεις τα κόστη του σπιτιού σου!

📌 Στο insurancemarket.gr Ενέργεια μπορείς να κάνεις το κάτι παραπάνω! Εδώ συγκρίνεις δωρεάν παρόχους ενέργειας και επιλέγεις εκείνον που καλύπτει τις ανάγκες σου. Όλη η διαδικασία γίνεται online, από την άνεση του καναπέ σου. Μπες στην πλατφόρμα, σύγκρινε και επίλεξε τον καλύτερο!