Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 1. Ρεύμα / Νέα Τιμολόγια Ρεύματος: Τι χρειάζεται να γνωρίζω;

Νέα Τιμολόγια Ρεύματος: Τι χρειάζεται να γνωρίζω;

Νέα Τιμολόγια Ρεύματος

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία είναι πλέον χρωματιστά, ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Τα τιμολόγια αυτά έχουν ομαδοποιηθεί βάσει 4 χρωμάτων, ώστε να τα κατανοείς και να τα συγκρίνεις ευκολότερα.

Σίγουρα, όταν θα άκουσες για πρώτη φορά τα χρωματιστά τιμολόγια, θα μπερδεύτηκες. Και λογικό είναι, γιατί πρόκειται για νέες έννοιες. Ωστόσο, γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σου τα εξηγήσουμε όλα παρακάτω!

Ποια είναι τα νέα τιμολόγια ρεύματος;

Από αρχές του 2024 έχεις να επιλέξεις κάποιο από τα τιμολόγια των παρόχων ρεύματος, δηλαδή το πράσινο/ειδικό, το μπλε/σταθερό, το κίτρινο/κυμαινόμενο και τέλος το πορτοκαλί/δυναμικό τιμολόγιο. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πράσινο/ Ειδικό Τιμολόγιο

Στο πράσινο ή αλλιώς ειδικό τιμολόγιο η τιμή της κιλοβατώρας θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα, στην ιστοσελίδα του κάθε παρόχου και θα κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ. Η τιμή θα κλειδώνει για έναν μήνα και το πάγιο των έως 5€ θα είναι το ίδιο για όλους τους παρόχους ρεύματος.
Το θετικό είναι πως μπορείς να προχωρήσεις εύκολα σε αλλαγή παρόχου -εάν π.χ. δεις πως ο δικός σου είναι ακριβότερος σε σχέση με άλλους- χωρίς να πληρώσεις κάποιο τέλος πρόωρης αποχώρησης.

 

Μπλε/ Σταθερό Τιμολόγιο

Πρόκειται για προϊόντα σταθερής τιμής με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Θα είναι από τα ακριβότερα τιμολόγια, καθώς εξασφαλίζει έναν συγκεκριμένο λογαριασμό (ανάλογα πάντα με τις κιλοβατώρες που θα καταναλώσεις) χωρίς όμως αυξομειώσεις, όπως αυτές που βλέπουμε στα κυμαινόμενα τιμολόγια.
Ωστόσο, το μπλε τιμολόγιο είναι και το μοναδικό στο οποίο επιβαρύνεσαι με το τέλος της πρόωρης αποχώρησης.

 

Κίτρινο/ Κυμαινόμενο Τιμολόγιο

Το κίτρινο τιμολόγιο θα είναι κατά βάση ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος, όπου η τιμή θα μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ, μαθαίνεις πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα στο τέλος του μήνα, αφού δηλαδή έχει γίνει η κατανάλωση.
Το καλό είναι πως και σε αυτό το τιμολόγιο δεν πληρώνεις τέλος πρόωρης αποχώρησης. Μπορείς και πάλι να αλλάξεις είτε τιμολόγιο, πηγαίνοντας για παράδειγμα στο πράσινο που θα ενημερώνεσαι από την αρχή του μήνα για την τιμή της κιλοβατώρας, είτε να επιλέξεις κάποιον άλλον προμηθευτή ρεύματος.

 

Πορτοκαλί/ Δυναμικό Τιμολόγιο

Το πορτοκαλί τιμολόγιο προορίζεται αποκλειστικά για τους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή στο ρολόι τους, μία συσκευή που παρακολουθεί την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογίζει το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών σε πραγματικό χρόνο.
Εδώ, η τιμή χρέωσης είναι μεταβλητή για συγκεκριμένες χρονικές ζώνες, με βάση τις τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν θα επιβάλλεται κάποιο τέλος πρόωρης αποχώρησης.
Ωστόσο, δεν αφορά και πολύ τους οικιακούς καταναλωτές, διότι ελάχιστοι από αυτούς το διαθέτουν. Εφόσον μόνο επεκταθεί η εγκατάσταση του μετρητή σε περισσότερα σπίτια, τότε θα μας απασχολήσει περισσότερο και το συγκεκριμένο τιμολόγιο, το οποίο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Τι γίνεται εάν δεν επιλέξω κάποιο από τα χρωματιστά τιμολόγια;

Εάν δεν διάλεξες κανένα από τα χρωματιστά τιμολόγια, απλά ο πάροχός σου θα σε έχει εντάξει αυτόματα στο πράσινο, εκτός και αν έχεις τώρα σταθερό τιμολόγιο, επομένως θα συνεχίσεις σε αυτό μέχρι να λήξει.

Το πράσινο τιμολόγιο πάντως σου δίνει τη δυνατότητα:

  • Να γνωρίζεις από αρχές κάθε μήνα την τιμή χρέωσης που θα έχεις, και συγχρόνως,
  • Σου δίνει την “ελευθερία” να αλλάξεις πάροχο ρεύματος, αν δεις πως πράγματι πληρώνεις πολλά.

Οπότε, μπορείς να δεις με την ηρεμία σου τα τιμολόγια ρεύματος του τρέχοντος μήνα και να αποφασίσεις ποιο τιμολόγιο και ποιος πάροχος είναι ο καλύτερος για σένα.

Να θυμάσαι ότι, μέσω του insurancemarket οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις, μπορείς να κάνεις στα τιμολόγια ρεύματος σύγκριση, για να δεις ποιος πάροχος & ποιο τιμολόγιο σε συμφέρει περισσότερο.

Σημασία έχει να κατανοήσεις αρχικά το τι προσφέρει το κάθε τιμολόγιο, και έπειτα να δεις ποιο από αυτά καλύπτει περισσότερο τις ενεργειακές σου ανάγκες.

Μπορώ να αλλάξω χρώμα τιμολογίου ή/και προμηθευτή όποτε θέλω;

Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται να αλλάξεις προμηθευτή ή τιμολόγιο όποτε το επιθυμείς, χωρίς να πληρώσεις κάποιο επιπλέον ποσό για πρόωρη αποχώρηση, εκτός όμως του μπλε τιμολογίου για το οποίο έχεις σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Μέχρι πότε πρέπει να επιλέξω τιμολόγιο ρεύματος;

Πρακτικά, δεν έχεις κάποιον περιορισμό. Εφόσον όμως θέλεις να διαλέγεις πάντα το καλύτερο εμείς οφείλουμε να σου δώσουμε την εξής συμβουλή.

Το καλύτερο είναι:

  • Αρχικά, να δεις τις νέες τιμές ρεύματος, και μετά
  • Να επιλέξεις χρώμα τιμολογίου ή/και να αλλάξεις πάροχο.

📍 Δηλαδή, σύγκρινε παρόχους ενέργειας μέσω του insurancemarket, δες τις τιμές ρεύματος που προσφέρουν και διάλεξε το καλύτερο.

Γενικά όλες οι επιλογές έχουν ένα ρίσκο.

Με το κίτρινο τιμολόγιο ο προμηθευτής δεν αναλαμβάνει το ρίσκο πρόβλεψης του χονδρεμπορικού κόστους, επομένως αυτό δεν περιλαμβάνεται στη χρέωση. Έτσι, το κίτρινο τιμολόγιο στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να σε συμφέρει περισσότερο από το πράσινο.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει πως το πράσινο τιμολόγιο προάγει τον ανταγωνισμό. Αυτό γιατί, το ειδικό τιμολόγιο θα ωθήσει τις εταιρείες να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους και να κινηθούν σε πιο ανταγωνιστικά πακέτα για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Όπως και να έχει, η απόφαση για το ποιο τιμολόγιο ρεύματος σού ταιριάζει περισσότερο, πρέπει να γίνεται πάντοτε μετά από σύγκριση των διαθέσιμων επιλογών. Γιατί μόνο έτσι, μπορείς να βρίσκεις πάντα το καλύτερο!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!