Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 3. Φυσικό Αέριο / Φυσικό Αέριο: Ρήτρα αποχώρησης & Καταγγελία σύμβασης

Φυσικό Αέριο: Ρήτρα αποχώρησης & Καταγγελία σύμβασης

Η διακοπή συμβολαίου φυσικού αερίου, δηλαδή η καταγγελία σύμβασης, είναι σε γενικές γραμμές μία απλή διαδικασία. Το σημαντικότερο ερώτημα όμως, στη διακοπή φυσικού αερίου, είναι το αν τελικά κληθείς να πληρώσεις ρήτρα αποχώρησης.

Αν λοιπόν επιθυμείς να γίνει διακοπή τροφοδοσίας ή να αποχωρήσεις από την εγκατάσταση φυσικού αερίου δες παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις, σχετικά με τη διακοπή συμβολαίου φυσικού αέρα, τα δικαιολογητικά και τις περιπτώσεις που ο ίδιος ο πάροχος μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή της σύνδεσής σου!

1. Φυσικό αέριο: Πώς θα κάνω καταγγελία σύμβασης;

Αρχικά, υποβάλεις τη σχετική καταγγελία σύμβασης στον προμηθευτή φυσικού αερίου. Έπειτα, ο προμηθευτής θα προβεί σε αίτημα διακοπής τροφοδοσίας, βάσει της κείμενης κανονιστικής νομοθεσίας.

📌 Σε περίπτωση που θέλεις να αποχωρήσεις από την εγκατάσταση φυσικού αερίου, τότε το γνωστοποιείς στον προμηθευτή σου τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την ημερομηνία αποχώρησης.

Εσύ μέχρι να γίνει η διακοπή συμβολαίου φυσικού αερίου υποχρεούσαι να επιτρέπεις την είσοδο εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων της Εταιρείας Διανομής Αερίου για τις αναγκαίες εργασίες της τελικής καταγραφής της ένδειξης, καθώς και για το κλείσιμο ή την αφαίρεση του μετρητή.

2. Τι γίνεται μετά την διακοπή της παροχής Φυσικού Αερίου;

Σταματάει η παροχή φυσικού αερίου την ημερομηνία ολοκλήρωσης του αιτήματος διακοπής από τον διανομέα του δικτύου και η εταιρεία προβαίνει στην εκκαθάριση του λογαριασμού, στέλνοντάς σου τον τελικό λογαριασμό.

3. Φυσικό αέριο: Ρήτρα αποχώρησης & άλλα κόστη

Εάν καταγγείλεις τη σύμβαση, δηλαδή κάνεις διακοπή συμβολαίου, νωρίτερα από την ημερομηνία που γράφει το συμβόλαιο, τότε ενδέχεται να υπάρχει μία ρήτρα. Διαφορετικά θα επιβαρυνθείς για την πρόωρη αποχώρησή σου. Δες στο συμβόλαιό σου τους ειδικούς όρους και το κόστος που θα έχεις αν αποχωρήσεις πρόωρα.

Στο ποσό που θα χρεωθείς στον τελικό λογαριασμό θα γίνει συμψηφισμός της εγγύησης που είχες δώσει αρχικά.

4. Τι δικαιολογητικά θα χρειαστείς για τη διακοπή φυσικού αερίου;

Θα πρέπει να υπογράψεις:

  • Την αίτηση διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου, η οποία μέσω ηλεκτρονικού αιτήματος θα αποσταλεί στον αρμόδιο Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΕΔΑ) για να προγραμματίσει την ημερομηνία επίσκεψης.
  • Την καταγγελία σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου.

5. Διακοπή σύνδεσης φυσικού αερίου από τον πάροχο: Για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί;

  • Για να γίνει συντήρηση των εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας
  • Για την επισκευή / αναβάθμιση / τροποποίηση των δικτύων διανομής του φυσικού αερίου.
  • Λόγω οφειλών ή άλλων ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων.
  • Άλλη αιτία οφειλόμενη σε ανωτέρα βία.
  • Όταν δεν έχεις κάνει χρήση της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 συνεχόμενων μηνών

6. Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του λογαριασμού μπορεί ο πάροχος να διακόψει το συμβόλαιο φυσικού αερίου;

Αν δεν εξοφλήσεις τον λογαριασμό κατανάλωσης εντός της οριζόμενης προθεσμίας, ο προμηθευτής σου θα πραγματοποιήσει κάποια από τις παρακάτω ενέργειες:

  • Στον αμέσως επόμενο λογαριασμό θα αναγράφει το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής, δηλαδή αυτά που δεν έχεις πληρώσει, μαζί με το νόμιμο τόκο υπερημερίας.
  • Εναλλακτικά, ο πάροχος φυσικού αερίου θα σε ενημερώσει για την προθεσμία εξόφλησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής με ειδική ενημερωτική επιστολή, η οποία θα αναφέρει τη νέα προθεσμία εξόφλησης.

Αν περάσει και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης χωρίς να εξοφλήσεις τον λογαριασμό, τότε ο προμηθευτής έχει το δικαίωμα να αιτηθεί στον αρμόδιο διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης του μετρητή σου, δηλαδή θα αιτηθεί τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να κάνεις αίτημα επανασύνδεσης στον προμηθευτή, με απαραίτητη προϋπόθεση να έχει εξοφληθεί το εκπρόθεσμο υπόλοιπο.

7. Θες απλά να αλλάξεις προμηθευτή;

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να συγκρίνεις την αγορά και να επιλέξεις τον καλύτερο. Κάθε στιγμή μπορείς να δεις τις τιμές της αγοράς για προγράμματα φυσικού αερίου.

💡 Είτε αλλάξεις γνώμη και δεν διακόψεις το συμβόλαιό σου, είτε αποφασίσεις να κάνεις επανασύνδεση, στο insurancemarket Ενέργεια έχουμε τον πάροχο φυσικού αερίου που ψάχνεις. Αλλάζοντας πάροχο μπορείς να επωφεληθείς και να βρεις ευνοϊκότερες παροχές, κατάλληλες για εσένα και το σπίτι σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Θέλεις πιο οικονομικό φυσικό αέριο;

Πάρε προσφορά και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!