Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / 8 πράγματα που δεν ξέρεις για το αυτοκίνητό σου!

8 πράγματα που δεν ξέρεις για το αυτοκίνητό σου!

πράγματα που δεν ήξερες για το αυτοκίνητο

Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε πολλές ώρες την εβδομάδα μέσα στο αυτοκίνητό μας. Πόσα όμως γνωρίζουμε για αυτό; Βρήκαμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να σε εκπλήξουν!

1. Ο μετρητής καυσίμων, σου δείχνει από ποια πλευρά του αυτοκινήτου σου είναι η δεξαμενή καυσίμων. Στα νεότερα μοντέλα, οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν ένα «μυστικό τρίγωνο” για να σου δείξει ακριβώς αυτό. Την επόμενη φορά που θα ανεβείς στο αυτοκίνητο, ψάξτε στο δείκτη καυσίμου για αυτό το μικρό βέλος δίπλα στο εικονίδιο της αντλίας.

2. Ο κινητήρας ελέγχεται από έναν υπολογιστή. Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξελίσσουν τους υπολογιστές του κινητήρα για να χειρίζονται την καύση και τις εκπομπές ρύπων. Αντικείμενα όπως οι αισθητήρες οξυγόνου και οι καταλύτες, στέλνουν σήματα στον υπολογιστή, ο οποίος ρυθμίζει στοιχεία της διαδικασίας του καυσίμου και του αέρα. Προβλήματα με αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να ανάψουν τη σημαία (φωτάκι) ελέγχου του κινητήρα, να κάνουν το αυτοκίνητό να τρέχει παράξενα ή ακόμα και να το κάνουν να σταματήσει.

3. Τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου κοστίζουν! Κάποτε όταν χάναμε το κλειδί, μπορούσαμε να βγάλουμε εύκολα αντίγραφο με λίγα χρήματα. Τα νέα όμως τηλεχειριστήρια κοστίζουν πολύ περισσότερο από τις παραδοσιακές κλειδαριές – από 50 έως και πάνω από 100 ευρώ – κάτι που πολλοί από εμάς το μαθαίνουμε οταν χρειαστεί να τα αντικαταστήσουμε.

4. Το αυτοκίνητο απαιτεί μόνο ελάχιστη ποσότητα καυσίμου για να πάρει μπρος.Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι το μέσο αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου μισή ουγγιά βενζίνης για να ξεκινήσει. Αυτό μεταφράζεται σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε μισό σφηνάκι!

5. Ένα άλογο (ίππος*) δεν αντιστοιχεί σε μία ιπποδύναμη. Ο αριθμός της “ιπποδύναμης” που αντιστοιχεί στο όχημά σας, αντιπροσωπεύει μια βασική μονάδα της μηχανικής ενέργειας που μπορεί να αξιολογηθεί με διάφορους τρόπους. Από τις μετρήσεις αυτές, ένα άλογο βγάζει 0.7 μέση πραγματική τιμή ιπποδύναμης.

*Η ιστορική προέλευση της λέξης ανάγεται στους φυσικούς του 18ου αιώνα. Δηλαδή, συμφώνησαν ότι ένας “καλός ίππος” μπορεί να ανεβάσει, με σταθερό ρυθμό, από το μαγγανοπήγαδο (ή το νερόμυλο) βάρος 75Kg* (Β= 75Κp), κατά ένα μέτρο, σε ένα δευτερόλεπτο (h=1m, t=1s) ή να ανεβάσει βάρος 75Kp με σταθερή ταχύτητα : v = 1m/s. Και όλα αυτά με σταθερό ρυθμό.Άλλωστε, ο ρυθμός με τον οποίο δίνουμε ενέργεια ή παράγουμε έργο ονομάζεται ισχύς (Ρ). Έτσι, καθιερώθηκε να χρησιμοποιείται σαν μονάδα ισχύος των μηχανών εσωτερικής καύσης, ο ίππος.

🎧 Άκουσε επίσης: Στο-Λύσαμε The Podcast

6. Το αυτοκίνητο είναι ένα πολύπλοκο παζλ! Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το μέσο αυτοκίνητο έχει πάνω από 30.000 μέρη. Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά αν αρχίσουμε να μετράμε πράγματα όπως οι πινέζες και οι βίδες των εσωτερικών λαβών, μπορούμε να εξηγήσουμε πώς βγαίνει αυτό το νούμερο.

7. Η γεμάτη δεξαμενή κρατά το αυτοκίνητό “υγιές”. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να κυκλοφορούμε συχνά με σχεδόν άδεια δεξαμενή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο αυτοκίνητο. Αυτό συμβαίνει διότι μικρά σωματίδια βρωμιάς και σκουριάς συγκεντρώνονται στον πυθμένα της δεξαμενής και όταν η αντλία καυσίμου απορροφά μερικά από αυτά, μπορεί να φτάσουν έως τα μπεκ.Το καθαρό φίλτρο καυσίμου και οι νέες τεχνολογίες φιλτραρίσματος μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων.

8. Το αυτοκίνητο του μέλλοντος χρειάζεται τη δική του άδεια οδήγησης! Έχετε ακούσει για αυτό…ξέρατε όμως ότι θα χρειαστεί τη δική του ειδική άδεια για να χρησιμοποιηθεί σε ανοικτό δρόμο; Η Νεβάδα είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που εξέδωσε την πρώτη άδεια κυκλοφορίας αυτόνομου οχήματος.

Κλείσε την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου για σένα σήμερα. Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε τιμές από 29 ασφαλιστικές εταιρείες και επίλεξε το πακέτο που ταιριάζει στις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου