Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Πράσινη κάρτα αυτοκινήτου | Πώς βγάζω πράσινη κάρτα;

Πράσινη κάρτα αυτοκινήτου | Πώς βγάζω πράσινη κάρτα;

πράσινη κάρτα αυτοκινήτου

Η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσθέσεις στη λίστα σου, όταν πρόκειται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με αυτοκίνητο. Μπορεί έως τώρα να τη γνωρίζεις σαν πράσινη κάρτα, αλλά στην πραγματικότητα στα χέρια σου θα πάρεις ένα μονοσέλιδο λευκό χαρτί, το οποίο όμως και πάλι επεκτείνει την ασφαλιστική σου κάλυψη εκτός συνόρων.

Για να σε προλάβουμε, δε χρειάζεται να αγχωθείς καθόλου για την όλη διαδικασία. Η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου βγαίνει άμεσα και τη διαδικασία την αναλαμβάνουμε εμείς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να ζητήσεις την έκδοσή της κάποιες ημέρες πριν την αναχώρησή σου.

Τι είναι η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου;

Η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου είναι ένα Πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλισης Αυτοκινήτου, το οποίο εγγυάται την κάλυψη Αστικής Ευθύνης του οχήματός σου όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό.

Λειτουργεί σαν ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου σου όταν ταξιδεύεις εκτός Ελλάδας (άρα είναι κάτι σαν διεθνής ασφάλεια αυτοκινήτου) και είναι απαραίτητη όταν ταξιδεύεις σε χώρα εκτός ΕΟΧ. Ο ρόλος της είναι να διευκολύνει τη διασυνοριακή κυκλοφορία των οχημάτων και σε περίπτωση ατυχήματος με ξένο όχημα να παρέχει στα θύματα την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη.

Θεωρητικά, η πράσινη κάρτα δεν χρειάζεται σε περίπτωση που ταξιδεύεις προς χώρες του ΕΟΧ (τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία και Λιχτενστάιν) την Ανδόρα και την Κροατία. Εμείς όμως, σου προτείνουμε να την προμηθεύεσαι σε κάθε περίπτωση!

Πράσινη κάρτα αυτοκινήτου: Χώρες όπου ισχύει

Τις χώρες όπου ισχύει η πράσινη κάρτα ασφάλισης, θα τις βρεις εντός ενός γραμμικού πλαισίου. Προσοχή θα αναγράφονται μόνο τα διεθνή διακριτικά τους γράμματα, ενώ για τις χώρες που δεν ισχύει θα υπάρχει το σύμβολο Χ.

Χώρες με σύστημα πράσινης κάρτας

Τα 31 κράτη-μέλη του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) περιλαμβανομένης της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν, αποτελούν μία εδαφική ενότητα και για το λόγο αυτό στο έντυπο της πράσινης κάρτας εμφανίζονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Για παράδειγμα, η πράσινη κάρτα για Βουλγαρία είναι μία πολύ δημοφιλής επιλογή, ειδικά για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Αναρωτιέσαι αν χρειάζεται πράσινη κάρτα για Βουλγαρία; Όπως είπαμε παραπάνω δεν είναι αναγκαία για χώρες του ΕΟΧ.

Ωστόσο, για να μην έχεις κάποιο θέμα σε ενδεχόμενο έλεγχο στα σύνορα ή τυχαία στο δρόμο, θα πρέπει να έχεις μαζί σου το έγγραφο της πράσινης κάρτας, το οποίο έχει όλες τις πληροφορίες σε λατινικούς χαρακτήρες για να μπορεί να διαβαστεί. Έτσι, δείχνοντάς το αποδεικνύεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο ότι έχεις ασφάλιση.

Τώρα, τις υπόλοιπες χώρες του συστήματος θα τις εντοπίσεις χωριστά, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο των 47 χωρών που μετέχουν στο σύστημα. Σε περίπτωση όμως, που μια χώρα δεν περιλαμβάνεται στην πράσινη κάρτα ασφάλισης αυτοκινήτου, τότε αυτή θα έχει ένα Χ στο αντίστοιχο κουτί. Αυτό θα σημαίνει πως δεν καλύπτεσαι για τη συγκεκριμένη χώρα.

Χώρα εκτός του συστήματος πράσινης κάρτας

Αν το ταξίδι σου αφορά χώρα η οποία δεν ανήκει στο σύστημα πράσινης κάρτας, τότε κατά την είσοδό σου στη χώρα αυτή θα πρέπει να συνάψεις τοπική ασφάλιση. Με αυτό τον τρόπο θα ασφαλίσεις το όχημά σου για όσο χρονικό διάστημα παραμείνεις εκεί. Καλό είναι λοιπόν να απευθυνθείς στην πρεσβεία της χώρας αυτής πριν πας, για να μάθεις τι ακριβώς ισχύει.

Πώς βγάζω πράσινη κάρτα αυτοκινήτου;

Θέλεις πράσινη κάρτα αυτοκινήτου; Εμείς είμαστε εδώ. Βγάζουμε την κάρτα που χρειάζεσαι και σου τη στέλνουμε ηλεκτρονικά στο email σου! Μπορείς να αιτηθείς στο insurancemarket πράσινη κάρτα με τους παρακάτω τρόπους:

  • Κάνε την αίτησή σου μέσα από το Insurancemarket App χωρίς κλήσεις και χωρίς αναμονές, ή
  • Ζήτα να εκδοθεί η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου online. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μας δώσεις κάποια στοιχεία για να την εκδώσουμε, ή
  • Μέσω του chatbot στο κάτω δεξιά μέρος, όπου επιλέγεις “Πράσινη Κάρτα”, δηλώνεις πως θέλεις Πράσινη Κάρτα, συμπληρώνοντας τέλος, το email και την πινακίδα.

Όποιον από τους παραπάνω τρόπους και να διαλέξεις, εμείς στέλνουμε την πράσινη κάρτα στο mail σου, εντός μίας ώρας το πολύ!

Πράσινη κάρτα αυτοκινήτου: Κόστος

Η πράσινη κάρτα συνήθως είναι δωρεάν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Μπορεί, ωστόσο, να υπάρξει κάποια χρέωση από ορισμένες ασφαλιστικές για ειδικούς προορισμούς.

Για ποιες εταιρείες μπορείς να βγάλεις πράσινη κάρτα;

Συνεργαζόμαστε με περισσότερες από έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες μπορείς να κάνεις την ασφάλεια αυτοκινήτου σου online, αλλά και να εκδώσεις πράσινη κάρτα αυτοκινήτου, πριν ταξιδέψεις στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, θέλεις ασφάλεια και πράσινη κάρτα Ιντερσαλόνικα; Το ‘χουμε! Το ίδιο ισχύει για Anytime, Interlife, Εθνική Ασφαλιστική, Hellas Direct και άλλες πολλές ασφαλιστικές.

Κι αν ακόμη δεν είσαι σίγουρος/η για το πού χρειάζεσαι την πράσινη κάρτα αυτοκινήτου, δηλαδή σε ποιες χώρες, οι εξειδικευμένοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι της ομάδας μας μπορούν να σε καθοδηγήσουν!

Τι πρέπει να γνωρίζω για την πράσινη κάρτα;

Προσφέρει κάλυψη για Αστική Ευθύνη και όχι για τις προαιρετικές καλύψεις (π.χ. κλοπή).

Θέλεις επέκταση επιπλέον καλύψεων και στο εξωτερικό; Θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική σου εταιρεία για να μάθεις αν μπορεί να γίνει και αν ναι, με τι κόστος και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Όταν την παραλάβεις, καλό είναι να ελέγξεις ότι:

  • Η ημερομηνία ισχύος της καλύπτει τη διάρκεια του ταξιδιού σου.
  • Οι χώρες που θα ταξιδέψεις δεν έχουν διαγραφεί με Χ.
  • Όλα τα στοιχεία του οχήματος είναι γραμμένα σωστά, όπως ο αριθμός πινακίδας, ο αριθμός κυκλοφορίας, η κατηγορία, το μοντέλο του οχήματος και το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη.
  • Αναγράφεται ο αριθμός της πράσινης κάρτας αυτοκινήτου και το αναγνωριστικό GR.
  • Στην πράσινη κάρτα για αυτοκίνητο πρέπει να υπάρχει το όνομα της ασφαλιστικής εταιρείας, ο κωδικός της και να είναι υπογεγραμμένη.

Και φυσικά, μην ξεχνάς να ζητάς έκδοση πράσινης κάρτας αυτοκινήτου μερικές μέρες πριν το ταξίδι σου, ώστε να είσαι έτοιμος/η!

Βγαίνει η πράσινη κάρτα σε λευκό χαρτί;

Ναι, από τις 6 Ιουλίου 2020 η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου άλλαξε χρώμα και εκτυπώνεται σε λευκό χαρτί μεγέθους Α4. Θα δεις επίσης, πως όλες οι πληροφορίες της κάρτας αναγράφονται σε μαύρα γράμματα σε μία μόνο σελίδα. Η μπροστά όψη της κάρτας περιέχει το κείμενο, ενώ η πίσω όψη παραμένει άδεια.

Αν θυμάσαι την παλιά πράσινη κάρτα, στη δεύτερη σελίδα είχε τα στοιχεία επικοινωνίας των Διεθνών Γραφείων του Συστήματος. Πλέον δεν τα έχει, επομένως σε περίπτωση ατυχήματος θα επισκεφθείς την ιστοσελίδα που αναγράφεται στο πεδίο υπ’ αριθμόν 8 της μπροστινής σελίδας.

Για να σε διευκολύνουμε είναι το cobx.org, όπου μπορείς να βρεις τις διευθύνσεις των 47 γραφείων του Συστήματος της Πράσινης Κάρτας.

Χρειάζεται η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου εκτύπωση;

Η πράσινη κάρτα πράγματι χρειάζεται εκτύπωση 2 φορές, σε λευκό χαρτί και με την πίσω σελίδα κενή. Να θυμάσαι πως παρότι αποκτάς την πράσινη κάρτα online, θα πρέπει να την έχεις μαζί σου σε έντυπη μορφή και όχι απλώς στο κινητό σου τηλέφωνο ή σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή.

Ελπίζουμε να βρήκες όσες πληροφορίες έψαχνες για την πράσινη κάρτα αυτοκινήτου. Τώρα, δεν μένουν και πολλά. Διάλεξε τον τρόπο επικοινωνίας που σε βολεύει περισσότερο, ζήτησέ μας να την εκδώσουμε και εμείς θα σου τη στείλουμε στο mail σου εντός μίας ώρας. Αυτό ήταν!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου